Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Dricksvatten utan kemikalier direkt från kranen

Det danska företaget Aquaporin lanserar nu den minimalistiska vattenfiltreringsmaskinen A2O Pure.

Av / 2023-08-15 - 14:00
Dricksvatten utan kemikalier direkt från kranen

Tack vare ett danskutvecklat membran som har testats och använts av NASA kan konsumenter nu få rent och säkert dricksvatten som är renat från både PFAS, tungmetaller, mikroplaster med mera. Den patenterade tekniken och minimalistiska maskinen är utvecklad av det danska företaget Aquaporin, som har kopierat naturens eget protein med samma namn. Lösningen, som fått namnet A2O Pure, består av en vattenfiltreringsmaskin som inte tar mer plats än att den kan stå i skåpet under diskbänken.

Aldrig tidigare har det varit så mycket fokus på rent dricksvatten, eller bristen på det, och innehållet av PFAS i både dricksvatten och mat står i fokus för berättelser på TV och i skrivna medier dagligen, anger Aquaporin, och berättar att en ny studie visar att nivån av bekämpningsmedel i de danska dricksvattenborrhålen har nått nya rekordnivåer, och bara från 2020-2022 har det enligt Danmarks Naturskyddsförening hittats bekämpningsmedelsrester i mer än hälften av de undersökta borrhålen. Det är givetvis viktigt att bromsa denna utveckling, men tyvärr går det långt ifrån så snabbt som önskat, och danskarnas behov av rent och säkert dricksvatten kommer därför inte att minska på många år framöver, förklarar Aquaporin.

Vattenfiltreringsmaskin utan tank

Det danska företaget Aquaporin, som utvecklar membran som renar vätskor från föroreningar, lanserar nu den minimalistiska vattenfiltreringsmaskinen A2O Pure, som enligt företaget erbjuder den högsta borttagningshastigheten av föroreningar som PFAS-bekämpningsmedel, tungmetaller, mikroplaster, virus, hormoner, nitrat och annat skadligt från dricksvatten.

A2O Pure kräver inget bänkutrymme utan kan istället monteras direkt under diskbänken. A2O Pure använder, enligt företaget, ett unikt vattenreningssystem som är baserat på Nobelprisvinnande forskning och använder naturliga aquaporinproteiner. Tekniken tillåter A2O Pure att producera filtrerat vatten genom membranen – fritt från föroreningar och orenheter. Produkten kan producera 2,1 liter vatten varje minut, vilket möjliggör en platsbesparande lösning utan separat vattentank (som vanligtvis behövs i mer traditionella vattenreningssystem där vattenflödet är långsammare).

Aquaporin-A2O_Pure2 Aquaporin-A2O_Pure3 Aquaporin-A2O_Pure4
<
>
Aquaporin A20 Pure. Foto: Aquaporin

Uppkoppling för kontroll

A2O Pure kan ansluta till internet, vilket ger konsumenten möjlighet att hålla sig uppdaterad om hur mycket vatten som används i hushållet, och när ett filter behöver bytas. A2O Pure anges vara så lätt att installera att man kan göra det själv, utan inblandning av en rörmokare. Maskinen installeras antingen under diskhon eller i ett skåp bredvid diskbänken.

Aquaporin använder proteinet aquaporin, som redan finns i naturen och som upptäcktes av den amerikanske professorn Peter Agre 1992, en upptäckt som han fick Nobelpriset för 2003.

Aquaporins första betalande kund var NASA – ett avtal som kom till som en förlängning av ett treårigt forskningsprojekt, och i augusti tar astronauten Andreas Mogensen Aquaporins teknik ut i rymden och använder den för att bland annat filtrera sin urin så att den kan drickas.

Pris och tillgänglighet

A2O Pure är tillgänglig nu i Danmark, och kostar 6 990 DKK. På Aquaporins hemsida (www.aquaporin.com) finns idag ingen länk till återförsäljare i Sverige eller Norge, utan man uppmanas att kontakta företaget om man är intresserad.

Läs också Samsungs nya tvättmaskinsfilter Samsung Less Microfiber Filter är ett nytt, separat tvättmaskinsfilter utformat för att avsevärt minska utsläppen av mikrofibrer och mikroplaster under tvättcykler.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Rulla till toppen