Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Aqara Door and Window Sensor P2 stöder Thread och Matter

Nu börjar Aqara utrullningen av Matter-kompatibla produkter för att ersätta gamla Zigbee-enheter.

Skrivet av / 2023-07-06 - 16:22
Aqara Door and Window Sensor P2 stöder Thread och Matter

Smarta Hem-produkter som inte kan samarbeta med produkter från andra leverantörer gör dem till Dumma Hem-produkter. Med den nya gemensamma standarden Matter ska vi äntligen få en lösning på det och nu börjar tillverkarnas framtids-produkter hitta ut på marknaden.

Aqara har ett brett utbud av sensorer, fjärrkontroller och kameror för det smarta hemmet och är kända för vettiga priser på produkterna. Hittills har de varit baserade på den relativt utbredda Zigbee-standarden. Men redan 2021 tillkännagav de sitt stöd för Matter och i början av 2022 berättade de om sina första produkter, som skulle komma i slutet av förra året. I stället fick vi då veta att många av de gamla produkterna skulle bli Matter-kompatibla genom en mjukvaru-uppdatering av företagets smarta hem-hub.

Läs också Ditt smarta hem blir enklare med Matter Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Men nu kommer till slut den första ”riktiga” Matter-produkten, vilket är en uppgradering av företagets dörr- och fönster-sensor. Den är riktig på det sättet att den använder Thread-protokollet för att sätta upp ett Mesh-nätverk med andra enheter.

Produkten är Door and Windows Sensor P2, en magnetbaserad sensor som helt enkelt kan känna av om fönster och dörrar öppnas eller stängs. Det är naturligtvis bra för larmsystem men kan även användas för att aktivera scener i det smarta hemmet. Som att tända belysningen i trädgården när man öppnar ytterdörren när det är mörkt ute.

Foto: Aqara

Ett smolk i bägaren är att vissa av funktionerna kommer kräva Aqaras så kallade Border Router med Thread-stöd, Hub M3, samt en uppdatering av appen för att stöda Matter. Dessa kommer inte förrän tidigt 2024.

Några av dessa funktioner är ett larm om någon försöker avlägsna sensorn, en justerbar känslighet för den, samt en programmerbar knapp som kan användas för smarta hem-automatiseringar.

Pris och tillgänglighet

Aqara Door and Window Sensor P2 finns tillgänglig nu på företagets Amazon-butik för 33 euro, samt hos utvalda återförsäljare.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

Husqvarna Nera gräsklippare för villan

X30 Ultra är nya toppmodellen från Dreame Technology

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen