Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPad Pro är här

Steve Jobs roterar i sin grav. Apple har just presenterat en ny surfplatta som man kan använda med en penna!

Skrivet av / 2015-09-09 - 21:59
iPad Pro är här

iPad var inte Apples första surfplatta. På 90-talet sålde de en surfplatta som hette Newton och som hade en penna – eller stylus, som det också heter – och när Apple-grundaren Steve Jobs återvände till företaget 1997 så var det första han gjorde att ta livet av Newton. Och när den första iPhone-modellen lanserades 2007 presenterades den i ett bildspel där det stod: ”Who wants a stylus?” Senare är han citerad för att ha sagt: ”It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!”

"Who wants a stylus?" Sådan spurgte Steve Jobs ved lanceringen af den første iPhone i 2007. Nu ser det ud til, at Apple gerne vil have en stylus! Foto: Apple
”Who wants a stylus?” Det frågade Steve Jobs när iPhone lanserades 2007. Nu verkar det som om det är Apple som gärna vill ha en stylus! Foto: Apple.

Nej, Steve Jobs var absolut inget fan av penna som metod att sköta en mobil- eller surfplatteskärm, så nu gissar vi att han roterar ganska så snabbt i sin grav! Apple har nämligen just lanserat iPad Pro – en förstorad iPad med 12,9-tums skärm som det finns två viktiga tillbehör till: Smart Keyboard och Apple Pencil!

iPad Pros skærmopløsning er på 2732 x 2048 pixel, hvilket giver samme pixeltæthed som på iPad Air 2. Foto: Apple
iPad Pro-skärmen har 2732 x 2048-upplösning vilket ger samma pixeltäthet som iPad Air 2. Foto: Apple.

Skärmen har 2732 x 2048 pixlar, vilket betyder att iPad Pro har pixeltätheten 264 ppi (punkter per tum) – alltså samma bildkvalitet som iPad Air 2. Skärmen är lika hög som iPad Air 2-skärmen är bred, så vanliga iPad-appar kan köra i fullstorlek på iPad Pro samtidigt som det finns plats för ännu en app bredvid tack vare den nya multitasking split-screen-funktionen som kommer till surfplattan i och med iOS 9.

Tim Cook præsenterer iPad Pro. Foto: Apple
Tim Cook presenterar iPad Pro. Foto: Apple

Men tillbaka till Apple Pencil. Det finns nämligen en poäng med den. Under presentationen förklarade Apple att skärmen på iPad Pro är utvecklad för att mycket exakt kunna registrera hur hårt man trycker med pennan, vilken vinkel den har mot skärmen och så vidare. Företag som Microsoft och Adobe kom upp på scenen för att demonstrera nya appar till iPad Pro som utnyttjar den nya pennan.

Foto: Apple
Foto: Apple.

Produktivitet och kreativitet var ledorden, vilket exempelvis demonstrerades med den nya Adobe-appen Photoshop Sketch, som gör att tecknare och illustratörer kan rita direkt på skärmen och växla blixtsnabbt till andra Adobe-appar där illustrationen integreras direkt. Även Microsofts nya Office-paket till iPad har massor av funktioner för Apple Pencil.

Microsoft ved en Apple-lancering? Jeps! Foto: Apple

Microsoft på en Apple-lansering? Japp! Foto: Apple

iPad pro har en splitter ny 64-bitars A9X-processor som är 1,8 gånger snabbare än A8X-processorn som sitter i iPad Air 2 – och hela 22 gånger snabbare än processorn i den allra första iPad som Apple släppte för mer än fem år sedan.

Vikten är bara 715 gram och tjockleken är bara 6,9 mm – alltså en smula mer än iPad Air 2 som är 6,1 mm tjock.

Med sine 6,9 mm er iPad Pro en smule tykkere end iPad Air 2. Foto: Apple
Med sina 6,9 mm är iPad Pro en aning tjockare än iPad Air 2. Foto: Apple

Batteritiden är tio timmar och iPad Pro har dessutom 8 Mp-kamera, 4G/LTE och 802.11 ac – och framför allt Touch ID-fingeravtrycksläsare. Den finns i tre versioner med 32, 64 och 128 GB minne och kostar 799, 949 och 1099 dollar. Ett Smart Keyboard kostar 169 dollar.

Något överraskande ingår inte Apple Pencil i priset utan måste köpas till extra för 69 dollar. Svenska priser känner vi inte till ännu, men iPad Pro kommer till butikerna i november.

Adobe præsenterer nye apps til iPad Pro. Photoshop Sketch er nærmest baseret på Apple Pencil. Foto: Apple
Adobe presenterar nya appar till iPad Pro. Photoshop Sketch bygger nästan helt på Apple Pencil. Foto: Apple

Förutom iPad Pro passade Apple på att presentera iPad mini 4. Den är likadan som nuvarande iPad mini 3 men har samma specifikationer – inklusive processorkraft – som iPad Air 2. Den gamla iPad mini utgår som grundmodell och iPad mini 2 är alltså numera den minsta och billigaste iPaden i Apples sortiment.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Torka inte mobilen i ris

Får din gamla Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi + Leica = sant

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen