Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Hjärtvänlig dykarklocka från Withings

Withings ScanWatch Horizon ser ut som en klassisk dykarklocka, men är full av sensorer som håller koll på hälsan.

Av / 2021-10-03 - 10:34
Hjärtvänlig dykarklocka från Withings

Den ser ut som en klassisk dykarklocka – och det är den också – men ScanWatch Horizon från Withings är framför allt en smartklocka med särskilt fokus på hälsa. Klockan håller koll på puls, EKG, andning, syrehalt i blodet, sömn och fysisk aktivitet. Kort sagt, ett helt läkarteam som kan spännas fast runt handleden.

Withings har gjort smarta klockor länge. Den första, Withings Activité, testade vi redan 2015. Då som nu har Withings valt en design från den analoga världen, men lagt till funktioner man förväntar sig av en highend-dykarklocka. Bland dem finns en roterande ring i rostfritt stål med lasergraverade markeringar med standardkodning för dykning, samt självlysande Luminova-visare, indikatorer och index som gör att klockan kan tydas i svagt ljus. Dessutom kan den skryta med 30 dagars batteritid och vattentäthet på upp till 10 ATM.

Håller ett öga på hjärtat

Klockan har omfattande och avancerade hälso- och fitnessfunktioner. ScanWatch kan upptäcka om användaren har förmaksflimmer tack vare sin förmåga att ta ett EKG vid behov. Användaren kan också se om hjärtat slår långsamt, snabbt eller visar tecken på förmaksflimmer. Klockan övervakar pulsen genom den integrerade PPG-sensorn och varnar användaren för en potentiell hjärthändelse även om han eller hon inte känner hjärtslagen, varpå klockan ber användaren spela in ett 30 sekunders EKG via klockdisplayen.

Enheten kan också upptäcka andningsstörningar på natten genom att analysera blodets syrenhalt, hjärtfrekvens, rörelser och andningsfrekvens, allt insamlat av en accelerometer och optiska sensorer.

För sportbruk kan användaren spåra steg, kaloriförbränning, höjd, träningsvägar (via GPS i appen) och automatiskt känna igen mer än 30 dagliga aktiviteter som promenader, löpning, simning och cykling.

ScanWatch Horizon, pris och gänglighet

ScanWatch Horizon går redan att köpa. Något svenskt pris har vi inte hittat, men 500 euro gör att vi får räkna med drygt 5 000 kronor. Klockan finns med armband i både rostfritt stål och gummiband.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen