TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Hjärtvänlig dykarklocka från Withings

Withings ScanWatch Horizon ser ut som en klassisk dykarklocka, men är full av sensorer som håller koll på hälsan.

forfatter
Publicerad 2021-10-03 - 10:34

Den ser ut som en klassisk dykarklocka – och det är den också – men ScanWatch Horizon från Withings är framför allt en smartklocka med särskilt fokus på hälsa. Klockan håller koll på puls, EKG, andning, syrehalt i blodet, sömn och fysisk aktivitet. Kort sagt, ett helt läkarteam som kan spännas fast runt handleden.

Withings har gjort smarta klockor länge. Den första, Withings Activité, testade vi redan 2015. Då som nu har Withings valt en design från den analoga världen, men lagt till funktioner man förväntar sig av en highend-dykarklocka. Bland dem finns en roterande ring i rostfritt stål med lasergraverade markeringar med standardkodning för dykning, samt självlysande Luminova-visare, indikatorer och index som gör att klockan kan tydas i svagt ljus. Dessutom kan den skryta med 30 dagars batteritid och vattentäthet på upp till 10 ATM.

Håller ett öga på hjärtat

Klockan har omfattande och avancerade hälso- och fitnessfunktioner. ScanWatch kan upptäcka om användaren har förmaksflimmer tack vare sin förmåga att ta ett EKG vid behov. Användaren kan också se om hjärtat slår långsamt, snabbt eller visar tecken på förmaksflimmer. Klockan övervakar pulsen genom den integrerade PPG-sensorn och varnar användaren för en potentiell hjärthändelse även om han eller hon inte känner hjärtslagen, varpå klockan ber användaren spela in ett 30 sekunders EKG via klockdisplayen.

Enheten kan också upptäcka andningsstörningar på natten genom att analysera blodets syrenhalt, hjärtfrekvens, rörelser och andningsfrekvens, allt insamlat av en accelerometer och optiska sensorer.

För sportbruk kan användaren spåra steg, kaloriförbränning, höjd, träningsvägar (via GPS i appen) och automatiskt känna igen mer än 30 dagliga aktiviteter som promenader, löpning, simning och cykling.

ScanWatch Horizon, pris och gänglighet

ScanWatch Horizon går redan att köpa. Något svenskt pris har vi inte hittat, men 500 euro gör att vi får räkna med drygt 5 000 kronor. Klockan finns med armband i både rostfritt stål och gummiband.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend