Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi har testat Samsung Galaxy S6

Samsungs nya flaggskeppsmobiler har imponerat oss så här långt

Skrivet av / 2015-03-26 - 13:00
Vi har testat Samsung Galaxy S6

Det är ingen hemlighet att Galaxy S5 sålt betydligt sämre än väntat vilket lett till en mindre kris i Samsungs mobilavdelning. Krisgrupper tillsattes och som vi berättade från mobilmässan i Barcelona fick utvecklingen av den nya flaggskeppsmobilen namnet Project Zero. Man började helt enkelt om från början. Och resultatet blev en radikalt annorlunda mobil, samt en modell med böjd skärm lånad från Note Edge. Och nu har vi äntligen fått Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge i våra händer.

Våra intryck efter första dygnet

Galaxy S6 känns verkligen som en helt ny mobil som inte har något gemensamt med tidigare modeller. Den har en mycket solid ram av aluminium som känns som att man skulle kunna slå i en spik med den. Fram- och baksidan är täckta av tåligt Gorilla Glass 4 där vår svarta modells baksida glimrar svagt i blått mot ljuset. Riktigt läckert och ett stort steg framåt jämfört med föregångarens plastiga besvikelse.

Galaxy S6_Combination_Gold Platinum

Skärmen är inget annat än strålande. Skärmstorleken på 5,1 känns lagom stor och tack vare att den behåller den galna upplösningen från Note (1440 x 2560) får den rekordhöga 577 punkter per tum. Alltså upplevs den som knivskarp med minsta lilla detalj synlig. Skärmen är även ljusstarkare än förr med en utmärkt kontrast.

galaxy s6or sideview

Galaxy S6 Edge tar det lyxiga intrycket ytterligare ett steg med inte bara en utan två böjda skärmkanter. Jämfört med Note Edge är böjen inte lika framträdande utan ger snarast mobilen ett intryck av att vara oval vilket gör att den ligger bättre i handen. Baksidan är dock likadan som den vanliga S6.

Galaxy S6 Edge_Combination2_Black Sapphire

Skärmen är faktiskt den samma som i S6 utan den lilla ”extra” skärmen i böjen som Note Edge hade. Den är bara lite rundad i kanten. Det gör att böjen inte är lika synlig från sidan men kan ändå användas smart. Man kan exempelvis lägga till fem av sina favoritkontakter och färgkoda dem. Även om mobilen ligger med skärmen nedåt ser man på färgen vem det är som ringer och man kan genom att lägga fingret på pulsmätaren avvisa samtalet med ett SMS.


En liten demo av hur det fungerar

Gemensamt för mobilerna är det mesta annat. Som Samsungs egna åttakärniga 64-bitars processor som driver detta monster. Enligt våra preliminära mätningar springer den cirklar runt konkurrenterna med en Geekbench på 1494 (singe) och 4826 (multicore). Detta kan jämföras med tidigare rekordhållaren HTC One M9 med 1095 (single) och 3853 (multicore).

2015-03-26 06.58.28

Trots att batterikapaciteten på pappret inte ser så imponerande ut så är processorn uppenbarligen strömsnål. Vi lyckades köra dem drygt 7 timmar med full belastning innan batteriet kroknade. Och att ladda upp dem igen gick blixtsnabb tack vare stöd för snabbladdning. Dessutom är de förberedda för trådlös laddning om man inte vill hålla på och mecka med sladden.

2015-03-26 06.26.45

Kameran håller sig på rimliga 16 megapixel och har en bländare på F1,9 med en optisk bildstabilisator. Det antyder bra bilder även i dåliga ljusförhållanden och våra första testbilder bekräftade verkligen det. Detta ser ut att vara en mycket bra kamera som fortsätter Samsungs tradition att ligga i toppen där.

påskris

Samsung Galaxy S6 kostar från 7 000 kr och Galaxy S6 Edge från 8 500 kr.

Ett fullständigt test kommer imorgon fredag!

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Torka inte mobilen i ris

Får din gamla Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi + Leica = sant

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen