Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tillbaks till ruta ett för webappar på iOS

Förvånande nog kommer webappar på hemskärmen fortsätta funka i iOS 17.4

Av / 2024-03-05 - 14:15
Tillbaks till ruta ett för webappar på iOS

Så sent som för två veckor sedan rapporterade vi att Apple höll på att ta bort möjligheten att lägga så kallade webappar på hemskärmen i iOS. Men efter en proteststorm från utvecklare och användare har Apple ändrat sig och kommer nu fortsätta tillåta dem. Men det innebär också ett juridiskt problem då de då kommer bryta mot EU-lagen.

Bakgrunden till att Apple tog bort apparna är nämligen att de från och med 6 mars (imorgon!) måste följa EU:s Digital Markets Act. Den reglerar konkurrensen på den europeiska marknaden, som har dominerats av jättarna Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta och Microsoft. För att bryta upp dominansen kräver EU att företagen inte får låsa ut konkurrenter från sina plattformar.

I januari berättade Apple att de för att följa DMA kommer att tillåta att man köper appar i andra affärer än i deras App Store, att andra betalningslösningar kommer att kunna använda NFC i iPhone, samt att tillåta andra renderingsmotorer än Safari-webbläsarens Webkit.

To comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU.” – Apple

Problemet var att om man tillät andra renderingsmotorer i webbappar så skulle det uppstå säkerhetsproblem, eftersom man då inte hade kontroll på vad apparna kunde göra på telefonen. Alltså löste man problemet genom att i senaste betaversionen av iOS 17.4 ta bort stöd för webappar som uppträder som vanliga appar på hemskärmen.

Läs också Slut på webappar på hemskärmen EU:s krav på Apple gör att de tar bort möjligheten i iOS 17.4

Det utlöste en storm av protester där utvecklare hävdade att detta bara är ännu ett sätt för Apple att tvinga dem att utveckla sina appar direkt för iOS. Poängen med webappar är nämligen att det räcker med att göra en app som kan köras i vilken webbläsare som helst, i stället för att tvingas göra versioner för Windows, MacOS, iOS och Android. Ironiskt nog kan man hävda att även detta tvång är ett brott mot DMA.

We have received requests to continue to offer support for Home Screen web apps in iOS, therefore we will continue to offer the existing Home Screen web apps capability in the EU. This support means Home Screen web apps continue to be built directly on WebKit and its security architecture, and align with the security and privacy model for native apps on iOS”, skriver Apple i en uppdatering på sin supportsajt.

Apple har nu därför backat tillbaka och kommer inte ta bort Webappar i iOS 17.4, som släpps vilken dag som helst. Men då bryter de ju mot DMA eftersom de bara fungerar med Safaris Webkit… Hur de än vänder sig ser det ut som att de fort som sjutton kommer att behöva lösa säkerhetsproblemet med att tillåta andra renderingsmotorer för webappar.

Apple are not known for backing down, so clearly their lawyers must have decided they were on shaky ground”, sa lobbygruppen Open Web Advocacy i ett uttalande till The Register.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen