Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Samsung skrotar Note 7

Lägger ned modellen helt efter nya fall av brinnande batterier

Av / 2016-10-11 - 14:33
Samsung skrotar Note 7

Lanseringen av Galaxy Note 7 är troligen den värsta i teknikhistorien och riskerar att skada Samsungs varumärke.

Det började med rapporter om att batteriet överhettades och några fall av kraftiga bränder. Det gick så långt att flygbolagen började uppmana passagerarna att slå av sina Note 7 och inte ladda dem under flygresan. Samsung reagerade genom att rekommendera kunderna att byta ut dem mot en ny omarbetad modell där batteriproblemet skulle ha åtgärdats. Hela 2,5 miljoner sålda telefoner omfattades av utbytesprogrammet.

Men det dröjde inte länge innan det började komma rapporter om att även kunder som fått den nya modellen råkade ut för bränder och rökutveckling. Först var det ett fall där ett flygplan fick evakueras efter rökutveckling, sedan en man som vaknade i ett rökfyllt sovrum. Samtidigt kom det rapporter om att Samsung försökt hindra användare från att vända sig till media om problemen.

(Foto: Tillverkare)

Den första officiella reaktionen på de nya problemen var att Samsung uppmanade återförsäljarna att tillfälligt stoppa försäljningen av nya telefoner.

Men efter att ha övervägt alternativen går nu alltså Samsung ännu längre. Idag säger företaget att man ”för kundernas säkerhets skull har vi stoppat försäljningen och utbytet av Galaxy Note 7 och som en följd av det stoppat tillverkningen”.

Den ursprungliga utbytesplanen har beräknats kosta 1-2 miljarder dollar, men nu säger analytiker att det kan bli uppåt 17 miljarder dollar. Redan innan det drastiska beskedet hade Samsungs aktie har fallit med 8 procent i Seoul, och efter nyheten föll den med totalt 9,5 procent i London.

Den stora frågan är hur mycket konsumenternas förtroende för Samsung har fallit och vad det kommer kosta Samsung i längden. Även om kunderna får byta ut sin Note 7, vill de verkligen ha en Galaxy S7 istället? Speciellt som de enda motsvarande modellerna på marknaden just nu är Googles kommande Pixel samt Apples iPhone 7 Plus.

Källor: BBC, Bloomberg, Reuters

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen