TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung lanserar Galaxy Watch5 och Watch5 Pro

Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.

forfatter
Publicerad 2022-08-10 - 19:18
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Två nya vikbara mobiler var inte det enda Samsung hade på programmet idag. Den koreanska elektronikjätten har också lanserat två nya smartklockor, Galaxy Watch 5 och Galaxy Watch5 Pro, som enligt pressmeddelandet ”skapar bättre hälsovanor med användbara insikter om hälsa, avancerade funktioner och ännu mer kraftfulla egenskaper”.

Läs också Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
SamsungGalaxyZFlip Fold4 TOP 1536x865 1

Det är marknadsföringsspråk för att klockorna i Watch5-serien har samma så kallade BioActive-sensor som först introducerades i Galaxy Watch4-serien. Kretsen kombinerar tre hälsosensorer, nämligen optisk hjärtrytm, elektrisk hjärtsignal och bioelektrisk impedansanalys, som ger omfattande avläsningar som inkluderar hjärtfrekvens, syrenivåer i blodet och stressnivåer.

Klockorna kan också övervaka användarens blodtryck och EKG, lovar Samsung, liksom en ny temperatursensor med infraröd teknik informerar dig om temperaturen i din omgivning.

Sömnmätning

Med hjälp av så kallade Sleep Scores hjälper Samsung dig att övervaka din sömn så att du bättre kan förstå dina egna sömnmönster, inklusive de olika sömnstadierna. Sömnövervakning inkluderar också snarkningsdetektering samt mätning av syrehalten i blodet.

SamsungGalaxyWatch5 series
Samsung Galaxy Watch5 Pro till vänster, medan klockorna i mitten och höger är Samsung Galaxy Watch5 i 40 mm respektive 44 mm. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man kombinerar sin Galaxy Watch5 med Samsungs SmartThings-plattform för det smarta hemmet kan klockan sätta styra anslutna lampor, AC-enheter och TV-apparater med förutbestämda inställningar för en idealisk sovmiljö.

Samsung Galaxy Watch5

Det är Samsungs första smarta klocka med Sapphire Crystal-skärm, som borde ge 60 % bättre skydd än skärmen på föregångaren.

Klockan finns i två storlekar, 40 mm och 44 mm, med en skärmstorlek på 1,2 tum respektive 1,4 tum. Den lilla AMOLED-skärmen har en upplösning på 396 x 396 pixlar, medan den stora klockan har en upplösning på 450 x 450 pixlar.

Den lilla modellen har ett batteri på 284 mAh, medan modellen på 44 mm levereras med 410 mAh.

Samsung Galaxy Watch5 Pro

Enligt Samsung är seriens nya Pro-modell ”skapad för de som älskar att vistas i naturen” och ”Från vandring till cykling – Watch5 Pro är redo för alla utmaningar tack vare dess premiummaterial”.

samsunggalaxywatch5pro case
Skärmen på Samsung Galaxy Watch5 Pro är ytterligare skyddad tack vare en design med en utskjutande kant. (Foto: Peter Gotschalk)

Förutom skärmens safirglas innebär ovanstående att klockan är skyddad av ett titankabinett, samt att skärmen är ytterligare skyddad tack vare en utskjutande kant.

Galaxy Watch5 Pro är den största och tyngsta klockan i den nya serien och har därför även seriens största batteri på 590 mAh. Den kan förresten levereras med ett helt nytt D-Buckle Sport Band.

Bakom urverket

Alla modeller levereras med Samsungs egen Exynos W920 Dual-Core processor, samt 1,5 gigabyte RAM och 16 gigabyte inbyggt lagringsutrymme.

Klockorna är baserade på Googles Wear OS samt Samsungs eget One UI Watch-gränssnitt i version 4.5. Klockorna har även 4G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi och inbyggd GPS samt IP68-certifiering.

Pris och tillgänglighet

Galaxy Watch5 och Galaxy Watch5 Pro kommer att finnas i butikerna från och med den 26:e augusti.

3 058 family galaxy watch5 graphite pinkgold sapphire web
(Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Watch5 i 44 mm finns i Graphite, Sapphire och Silver, och den lilla 40 mm-varianten finns i Graphite, Pink Gold och Silver. Galaxy Watch5 börjar på 3 290 kronor för Bluetooth-versionen och 3 790 kronor för 4G-versionen.

Samsung Galaxy Watch5 Pro med 45 mm skärm kommer att finnas i Black Titanium och Gray Titanium. Priset börjar från 4 990 kronor för modellen med Bluetooth, medan 4G-versionen kostar från 5 490 kronor.

Samsung Galaxy Watch 4

Här är smartklockan du ska välja om du kör med Samsung

Galaxy Watch 4 håller på att bli för Samsungs ekosystem vad Apple Watch är för iPhone-användare.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Både analogt och smart Med nya klockan vivomove Trend blandas analog stil med smarta funktioner
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi hade gärna velat ha ett färdigt test av den senaste Samsung-toppmobilen till dig. Men Samsung sa nej. Och den koreanska elektronikjätten är långt ifrån den enda elektroniktillverkaren som lider av tvångssyndrom.
Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.
lbpluss
Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.
OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Följ Ljud & Bild