Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung lanserar Galaxy Watch5 och Watch5 Pro

Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.

Av / 2022-08-10 - 19:18
Samsung lanserar Galaxy Watch5 och Watch5 Pro

Två nya vikbara mobiler var inte det enda Samsung hade på programmet idag. Den koreanska elektronikjätten har också lanserat två nya smartklockor, Galaxy Watch 5 och Galaxy Watch5 Pro, som enligt pressmeddelandet ”skapar bättre hälsovanor med användbara insikter om hälsa, avancerade funktioner och ännu mer kraftfulla egenskaper”.

Läs också Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.

Det är marknadsföringsspråk för att klockorna i Watch5-serien har samma så kallade BioActive-sensor som först introducerades i Galaxy Watch4-serien. Kretsen kombinerar tre hälsosensorer, nämligen optisk hjärtrytm, elektrisk hjärtsignal och bioelektrisk impedansanalys, som ger omfattande avläsningar som inkluderar hjärtfrekvens, syrenivåer i blodet och stressnivåer.

Klockorna kan också övervaka användarens blodtryck och EKG, lovar Samsung, liksom en ny temperatursensor med infraröd teknik informerar dig om temperaturen i din omgivning.

Sömnmätning

Med hjälp av så kallade Sleep Scores hjälper Samsung dig att övervaka din sömn så att du bättre kan förstå dina egna sömnmönster, inklusive de olika sömnstadierna. Sömnövervakning inkluderar också snarkningsdetektering samt mätning av syrehalten i blodet.

SamsungGalaxyWatch5 series
Samsung Galaxy Watch5 Pro till vänster, medan klockorna i mitten och höger är Samsung Galaxy Watch5 i 40 mm respektive 44 mm. (Foto: Peter Gotschalk)

Om man kombinerar sin Galaxy Watch5 med Samsungs SmartThings-plattform för det smarta hemmet kan klockan sätta styra anslutna lampor, AC-enheter och TV-apparater med förutbestämda inställningar för en idealisk sovmiljö.

Samsung Galaxy Watch5

Det är Samsungs första smarta klocka med Sapphire Crystal-skärm, som borde ge 60 % bättre skydd än skärmen på föregångaren.

Klockan finns i två storlekar, 40 mm och 44 mm, med en skärmstorlek på 1,2 tum respektive 1,4 tum. Den lilla AMOLED-skärmen har en upplösning på 396 x 396 pixlar, medan den stora klockan har en upplösning på 450 x 450 pixlar.

Den lilla modellen har ett batteri på 284 mAh, medan modellen på 44 mm levereras med 410 mAh.

Samsung Galaxy Watch5 Pro

Enligt Samsung är seriens nya Pro-modell ”skapad för de som älskar att vistas i naturen” och ”Från vandring till cykling – Watch5 Pro är redo för alla utmaningar tack vare dess premiummaterial”.

samsunggalaxywatch5pro case
Skärmen på Samsung Galaxy Watch5 Pro är ytterligare skyddad tack vare en design med en utskjutande kant. (Foto: Peter Gotschalk)

Förutom skärmens safirglas innebär ovanstående att klockan är skyddad av ett titankabinett, samt att skärmen är ytterligare skyddad tack vare en utskjutande kant.

Galaxy Watch5 Pro är den största och tyngsta klockan i den nya serien och har därför även seriens största batteri på 590 mAh. Den kan förresten levereras med ett helt nytt D-Buckle Sport Band.

Bakom urverket

Alla modeller levereras med Samsungs egen Exynos W920 Dual-Core processor, samt 1,5 gigabyte RAM och 16 gigabyte inbyggt lagringsutrymme.

Klockorna är baserade på Googles Wear OS samt Samsungs eget One UI Watch-gränssnitt i version 4.5. Klockorna har även 4G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi och inbyggd GPS samt IP68-certifiering.

Pris och tillgänglighet

Galaxy Watch5 och Galaxy Watch5 Pro kommer att finnas i butikerna från och med den 26:e augusti.

3 058 family galaxy watch5 graphite pinkgold sapphire web
(Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Watch5 i 44 mm finns i Graphite, Sapphire och Silver, och den lilla 40 mm-varianten finns i Graphite, Pink Gold och Silver. Galaxy Watch5 börjar på 3 290 kronor för Bluetooth-versionen och 3 790 kronor för 4G-versionen.

Samsung Galaxy Watch5 Pro med 45 mm skärm kommer att finnas i Black Titanium och Gray Titanium. Priset börjar från 4 990 kronor för modellen med Bluetooth, medan 4G-versionen kostar från 5 490 kronor.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Samsung Galaxy Watch 4

Samsungs bästa smartklocka hittills

Galaxy Watch 4 håller på att bli för Samsungs ekosystem vad Apple Watch är för iPhone-användare.

Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen