Samsungs lansering av Galaxy Note 7 har varit en PR-mardröm. Först rapporterades det om mobiler som började brinna explosivt, vilket ledde till ett utbytesprogram för batterierna. Sen visade det sig att de utbytta också började brinna. Så kunde det vara själva mobilen det var fel på? Samsung stoppade för säkerhets skull försäljningen och skrotade modellen, samt återkallade alla sålda. De lovade att återkomma med ett definitivt svar på vad orsaken var.

Det har de nu gjort efter en grundlig undersökning där 700 ingenjörer undersökte 200 000 mobiler och över 30 000 batterier. Dessutom hyrde man in tre externa företag som undersökt allt från transporter till kvalitetskontroll och tillverkning. Resultatet visar att det fanns design- och tillverkningsfel i båda batterierna som används.

Det första batteriet deformerades i det övre högra hörnet, vilket gjorde att de negativa elektroderna kom för nära varandra. Dessutom var plattorna för långa, så att ändarna hamnade överlappande i en böj.

Det andra företaget hade en väl aggressiv fastsvetsning av den positiva elektroden, vilket punkterade isoleringen och kunde leda till kortslutning. Dessutom saknade många batterier den nödvändiga isoleringstejpen.

För att försäkra sig om att sådana tillverkningsfel inte händer igen har Samsung infört ett tufft 8-punkters kontrollprogram. Batterierna går inte bara igenom automatiska funktionskontroller utan även visuell inspektion och röntgen.
Läs mer i Samsungs pressrum