Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

nyhet

Ny budget-iPad med penna

Apples nya surfplatta är snabbare, billigare och stödjer Apple Pencil

Av / 2018-03-27 - 21:17
Ny budget-iPad med penna

Vid ett pressevent i Chicago ikväll visade Apple upp en ny iPad i det billigare segmentet. Förutom att, naturligtvis, ha modernare teknik på insidan är det stöd för Apple Pencil som är den stora nyheten.

Äntligen kan man använda pennan med vanliga iPad

Eventet var väldigt inriktat på utbildnings-området där just pennan tillför väldigt mycket. Antingen det är för att göra snabba noteringar, göra markeringar i dokument, skissa illustrationer eller få mer precis kontroll än man kan få med ett finger. Förutom positionen på skärmen känner pennan av hur hårt man trycker och vinkeln. Om man får samma upplevelse som med iPad Pro så känns pennan väldigt naturlig och precis att använda.

Pennan ger bättre precision än fingret

På insidan hittar man Apples egna processor A10 Fusion, vilket är samma som sitter i iPhone 7. Det är visserligen långsammare än den som sitter i iPad Pro. Men jämfört med förra iPad-modellen har prestanda ökat med hela 40 procent, medan grafiken blivit 50 procent snabbare. Måtten och vikten är de samma som föregående modell.

Augmented Reality är även ett bra verktyg för lärande

För att göra den än mer användbar i skolan kompletteras iPaden med en mängd appar. Med nya versioner av Apples produktivitets-appar Pages, Numbers och Keynote kan man nu använda pennan. Med Notability kan man anteckna, kommentera och markera med hjälp av pennan. Apple har också ett antal appar på gång för att underlätta skolarbetet, med administrationsverktyg så att lärarna kan dela ut uppgifter till eleverna och enkelt följa deras framsteg.

Trevligt nog passar Apple på att sänka priset på basmodellen med två hundra kronor till 3 795 kronor. Skolor kommer att kunna köpa den till ett reducerat pris. Färgvalen är silver, grå och det nya valet guld. Den finns att förbeställa nu och släpps till försäljning senare i veckan.

Vi återkommer med ett test av nya iPad inom kort.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen