Ny budget-iPad med penna

Apples nya surfplatta är snabbare, billigare och stödjer Apple Pencil

Vid ett pressevent i Chicago ikväll visade Apple upp en ny iPad i det billigare segmentet. Förutom att, naturligtvis, ha modernare teknik på insidan är det stöd för Apple Pencil som är den stora nyheten.

Äntligen kan man använda pennan med vanliga iPad

Eventet var väldigt inriktat på utbildnings-området där just pennan tillför väldigt mycket. Antingen det är för att göra snabba noteringar, göra markeringar i dokument, skissa illustrationer eller få mer precis kontroll än man kan få med ett finger. Förutom positionen på skärmen känner pennan av hur hårt man trycker och vinkeln. Om man får samma upplevelse som med iPad Pro så känns pennan väldigt naturlig och precis att använda.

Pennan ger bättre precision än fingret

På insidan hittar man Apples egna processor A10 Fusion, vilket är samma som sitter i iPhone 7. Det är visserligen långsammare än den som sitter i iPad Pro. Men jämfört med förra iPad-modellen har prestanda ökat med hela 40 procent, medan grafiken blivit 50 procent snabbare. Måtten och vikten är de samma som föregående modell.

Augmented Reality är även ett bra verktyg för lärande

För att göra den än mer användbar i skolan kompletteras iPaden med en mängd appar. Med nya versioner av Apples produktivitets-appar Pages, Numbers och Keynote kan man nu använda pennan. Med Notability kan man anteckna, kommentera och markera med hjälp av pennan. Apple har också ett antal appar på gång för att underlätta skolarbetet, med administrationsverktyg så att lärarna kan dela ut uppgifter till eleverna och enkelt följa deras framsteg.

Trevligt nog passar Apple på att sänka priset på basmodellen med två hundra kronor till 3 795 kronor. Skolor kommer att kunna köpa den till ett reducerat pris. Färgvalen är silver, grå och det nya valet guld. Den finns att förbeställa nu och släpps till försäljning senare i veckan.

Vi återkommer med ett test av nya iPad inom kort.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Apple iPhone 12 Pro Max

  Riktpris: 17900 kr Den alla andra ska slå

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.