Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tyskarna lanserar världens säkraste Android

NitroPhone är baserat på Googles Pixel 4a-smartphone och det modifierade GrapheneOS-operativsystemet.

Av / 2021-09-12 - 15:56
Tyskarna lanserar världens säkraste Android

Din smartphone är kanske det mest privata du äger. Den innehåller dina privata foton, meddelanden och betalningsinformation och andra – t.ex. polisen, annonsörer eller till och med hackare – kan spåra din fysiska plats 24/7 genom att spåra din mobil.

Och eftersom Apple nu vill få möjlighet att skanna din iPhone efter barnpornografi har det uppkommit ett stort intresse från myndigheter, organisationer och företag för att få tillgång till de många privata uppgifterna på din smartphone. Med mer eller mindre övertygande förklaringar.

Läs också Apples nya barnporrfilter är en farlig balansgång Ny Apple -teknik för att skydda barn är en katastrof för integriteten.

Det kan göra livet surt för många som värdesätter sin integritet. Antingen av principiella skäl eller för att deras personliga säkerhet beror på förmågan att hålla sina personuppgifter för sig själva – inte minst journalister, politiska aktivister och visselblåsare, men också yrkesverksamma som arbetar med känslig data på ett eller annat sätt.

Och just dessa människor – liksom de mer paranoida och/eller integritetsmedvetna bland oss ​​helt normala människor – är målgruppen för det tyska företaget Nitrokey, som just har lanserat den otroligt säkra smarttelefonen NitroPhone.

NitroPhone
NitroPhone kommer helt utan bloatware eller Google Play, lovar tillverkaren. (Foto: Nitrokey)

NitroPhone är baserad på en modifierad version av Android (i open source-versionen av Android Open Source Project) som kallas GrapheneOS, medan själva hårdvaran faktiskt är en Google Pixel 4a som levereras med Snapdragon 730G -processor, 6 GB RAM, 128 GB lagringsutrymme, en primärkamera på 12,2 megapixlar och en 5,8″ skärm i Full HD.

Det kan tyckas konstigt att Nitrokey just har valt en Google-mobil som utgångspunkt för en produkt som till stor del syftar till att undvika bara Google-spårning, men förklaringen är att Pixel 4a kommer med ett så kallat Titan M-chip, som använder inbyggt Verified Boot säkerställer operativsystemet och apparnas integritet.

Dessutom erbjuder NitroPhone ett brett utbud av säkerhetsfunktioner, inklusive:

– Automatisk avstängning efter inaktivitet under den konfigurerade tidsperioden

– Betydligt hårdare Android OS som uppfyller höga säkerhetskrav (t.ex. libc, malloc, kärna, filsystemsåtkomst, WebView – samt webbläsare, WebView och PDF-läsare.

– Blixtsnabb distribution av säkerhetsuppdateringar.

– Skydd mot over-the-air-angrepp genom att isolera basbandsradioprocessorn med IOMMU och valfritt LTE-läge

– Inga förinstallerade molntjänster eller Google Play-tjänster.

– Appar har inte tillgång till mobilens MAC -adress, IMEI eller serienummer – inte heller SIM -kortets serienummer

Du kan till och med få NitroPhone levererad utan en fysisk mikrofon, så telefonen är 100% säker. I det här fallet kan du bara prata med andra via ett Bluetooth -headset.

GrapheneOS har också rekommenderats av Edward Snowden själv, som i en diskussionstråd på Twitter om personlig säkerhet för några år sedan skrev att han skulle använda just detta operativsystem om han skulle konfigurera en toppsäker smartphone från grunden.

Pris och tillgänglighet

NitroPhone kan köpas direkt från tillverkarens websida. Den kostar 549 EUR, och företaget levererar till hela världen.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen