Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Med Huawei Mate 60 kringgår Kina 5G-krets-embargot

Den nya mobiltelefonen använder en krets som troddes vara omöjlig utan tillgång till teknik från väst.

Skrivet av / 2023-09-08 - 10:00
Med Huawei Mate 60 kringgår Kina 5G-krets-embargot

USA har sedan 2019 begränsat Huaweis tillgång till de maskiner som behövs för att tillverka avancerade 5G-kretsar. Trots att Huawei tillverkar 5G-utrustning för mobiloperatörer har de tidigare bara kunnat tillverka mindre mängder faktiska 5G-mobiler med kretsar från lagren.

Men nu har Huawei Mate 60 Pro släppts och den har faktiskt 5G. Mobilen innehåller Kirin 9000s-kretsen, tillverkad i Kina av statligt ägda SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp). Det är deras först 7 nanometers krets, en nivå av miniatyrisering som trotts vara omöjlig utan tillgång till verktyg från väst.

Foto: Huawei

Analysfirman TechInsigts menar att det visar på att kinesiska myndigheter kommit långt i sina försök att bygga ett helt lokalt ekosystem för kretstillverkning. Det är en örfil rakt i ansiktet för USA, säger analytikern Dan Hutcheson.

För att göra 7 nm kretsar behövs normalt maskiner från den holländska firman ASML, som är ensamma om den nödvändiga EUV- (extreme ultraviolet lithography) tekniken. Men analysfirman trodde redan förra året att SMIC hade lyckats tillverka 7 nm kretsar genom att modifiera enklare maskiner. Dock förutsåg analysföretag att bara 50 procent av kretsarna skulle gå att använda, mot 90 procent för ASML.

Läs också Vad hände egentligen med Huawei? Med läckra nya produkter och den största montern av alla på mobilmässan i Barcelona visade den kinesiska mobiljätten muskler.

Kineser som köpt Huawei Mate 60 har postat prestandatester på sociala media som tyder på att Mate 60 Pro har bättre 5G-prestanda än konkurrenternas modeller.

Källa: Bloomberg News, via The Guardian

Läs också:

Seagate bötfälls för export av hårddiskar till Huawei

Seagate bedöms ha brutit mot exportförbudet av amerikansk teknik till Huawei och måste nu böta hela 300 miljoner dollar.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung läcker nästa Galaxy

Xiaomi vill göra din hälsa smart

Nya Xiaomi 13T-serien

Garmin-klocka för aktiv livsstil

Nu släpps iOS 17

Tidig död för Surface Duo

Rulla till toppen