Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kamera hela vägen runt

Roterande kamera fungerar som både bak- och frontkamera i årets toppmodell från Asus.

Skrivet av / 2019-05-17 - 09:28
Kamera hela vägen runt

Asus har valt ”Defy the Ordinary” som slogan för sin lansering av nya ZenFone 6. Och visst är den extraordinär! Framför allt kameran. I stället för att ha huvudkameran (eller -kamerorna) på baksidan och selfiekameran (eller -kamerorna) på framsidan har Asus nämligen satt alltihop på uppfällbar flik som vänds 180 grader när man blir sugen på en selfie.

Konstruktionen innebär också att man slipper ha en flik eller ett ”hål” i skärmen för kameralinsen. Dessutom får man full upplösning (48 Mp tele och 13 Mp vidvinkel) på sina selfies. En extra finess är att kameran kan göra automatiska panoramabilder i 180 grader. Inklusive en bild av fotografen om man inte duckar!

Illustration av kameran i ZenFone 6. Foto: Asus
Illustration av kameran i ZenFone 6. Foto: Asus

Huvudkameran har en Sony IMX586 48MP-sensor med bländare f/1,79-bländare och den sekundära, 125-graders ultra-vidvinkelkameran har 13 Mp-bildsensor med software-korrigering av bildförvrängning.

Kameramodulen är gjord av en legering som är lättare än stål men fyra gånger starkare, så man kan utan problem skryta med sin roterande kamera. Mekaniken påstås klara 100 000 gångers användning – vilket motsvarar 54 gånger om dagen i fem år!

Skärmen är 6,4 tum stor och har FHD+-upplösning med 2340 x 1080 punkter. Den skyddas av 6:e generationen Corning Gorilla Glass.

Rekordstort batteri

Batteriångest är en vanlig åkomma bland flitiga mobilanvändare men tack vare 5 000 mAh under skalet kan alla använda ZenFone 6 en hel dag utan att få slut på ström.

Processorn är en åttakärnig Qualcomm Snapdragon 855 med 2,8 GHz och antingen 6 eller 8 GB RAM och 64, 128 eller 256 GB lagringskapacitet. Enligt Asus har ZenFone 6 upp till 45 % högre CPU-prestanda och 20 % snabbare grafik än tidigare processorgeneration.

SIM-korthållaren rymmer hela tre kort (två SIM-kort och ett MicroSD-kort). Det finns en USB-C-port också, plus ett riktigt hörlursuttag för 3,5 mm-kontakt. Och bredvid de vanliga Android-knapparna sitter det en extra knapp som till exempel kan användas som kamerautlösare eller för att väcka Google Assistant.

ZenFone 6 kör Android 9 (”Pie”) och enligt Asus har gränssnittet rensats från extra tillägg och bling-bling så att användarupplevelsen är renare och smidigare.

Asus ZenFone 6 bredvid Huawei P30 Pro. Foto: John Alex Hvidlykke
Asus ZenFone 6 bredvid Huawei P30 Pro. Foto: John Alex Hvidlykke

Pris

ZenFone 6 finns i Midnight Black och Twilight Silver och kan förbeställas från och med i dag, med leverans från 25 maj.

Billigaste modellen med 6 GB RAM och 64 GB minne kostar 5 300 kronor. 8 GB och 256 GB minne kostar 6 300 kronor.

Ett urval av prototyperna som gjordes under utvecklingen av ZenFone 6. Foto: John Alex Hvidlykke
Ett urval av prototyperna som gjordes under utvecklingen av ZenFone 6. Foto: John Alex Hvidlykke

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen