Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här är de viktigaste nyheterna för din iPhone

iOS 13 innehåller helt nya funktioner.

Av / 2019-06-04 - 08:13
Här är de viktigaste nyheterna för din iPhone

Efter sommaren kan iPhone-användare förnya sina telefoner med ett helt nytt operativsystem. Då kommer iOS 13 med ny design, nattläge, flera kamerafunktioner, bättre och mer avancerade kartor och ny inloggning.

De flesta kommer nog att känna igen sig eftersom den grundläggande användarupplevelsen kommer att vara densamma. Men det finns en hel del nya funktioner.

Se dig omkring i 3D

Den nya Apple Kartor-appen kan se ut som på bilden ovan. Den bygger på en ny databas som ger bättre gatuvisning, mer exakt information för fotgängare och bättre vägbeskrivningar för bilförare.

Den nya Look Around-funktionen sätter ihop högupplösta 3D-bilder och ger användaren bättre gatuvyer. Man kan samla in och dela adresser, till exempel för restauranger, hotell, företag eller andra resmål. Platser kan också sparas som favoriter, precis som det går att göra i GPS-navigatorer i moderna bilar.

Mail-skärm, påminnelser och genvägar i mörkt iOS 13-läge

Apple har uppdaterade bildvisningen, bildredigeringen och kamerafunktionerna. Det går att svepa för att fintrimma effekter och de flesta redigeringsverktyg fungerar även med video. Bilderna sorteras baserat på avancerad maskininlärning, vilket döljer dubbletter och fokuserar på de viktigaste bilderna och händelserna från de senaste dagarna, månaderna eller åren.

Säkrare inloggning

Det finns också ett nytt och snabbare sätt att logga in i appar och på webbplatser. Inloggning på sociala medier samt att fylla i formulär, e-postadresser och lösenord ersätts av Apple ID.

På webbplatser som frågar efter e-postadressen kan man välja att ha e-postadressen dold och i stället dela en unik, slumpmässig e-postadress.

Man kan också logga in med Face ID eller Touch ID, och tvåfaktorsautentisering ökar säkerheten för användaren.

Från pressmeddelandet:

Ytterligare funktioner i iOS 13

 • Påminnelser har fått ett nytt utseende och nya smarta sätt att skapa och redigera påminnelser, med fler sätt att ordna och hålla koll på dem. Det snabba verktygsfältet gör det enklare att lägga till tider, datum, platser, flaggor och bilagor. Tätare integrering med Meddelanden gör det enkelt att tagga någon i en påminnelse, så att den visas när användaren skriver ett meddelande till personen i fråga.
 • Meddelanden kan automatiskt dela en användares namn och bild eller anpassade Memoji eller Animoji, så att det enkelt går att se vilka som ingår i en meddelandetråd. Memoji delas automatiskt in i paket med märken som finns inbyggda i iOS-tangentbordet, så att de kan användas i appar såsom Meddelanden och Mail med flera. Memoji innehåller även nya frisyrer, huvudbonader, smink, piercingar och accessoarer.
 • Siri har fått en ny, mer naturlig röst och Siri-genvägar har nu stöd för Suggested Automations som kan användas till att skapa personliga rutiner för att gå till jobbet eller gymmet.
 • CarPlay får sin största uppdatering någonsin med ny Dashboard för visning av musik, kartor med mera i en enda vy, en ny kalenderapp och stöd för Siri i navigerings- och ljudappar från andra utvecklare.
 • HomePod kan höra skillnad på olika röster och på så sätt ge personliga förslag på till exempel meddelanden, musik och så vidare. Liveradio ger Siri tillgång till fler än 100 000 radiostationer från iHeartRadio, radio.com och TuneIn och den nya sömntimern gör att musiken stängs av efter en bestämd tid. Med Handoff kan användare enkelt flytta över musik, podcaster och telefonsamtal till HomePod när de kommer hem.
 • Med AirPods kan Siri läsa inkommande meddelanden från Meddelanden och SiriKit-kompatibla meddelandeappar så snart de tas emot. En ny ljuddelningsfunktion gör det enkelt att titta på en film eller lyssna på en låt tillsammans med en vän genom att placera ett andra par AirPods nära iPhone eller iPad.
 • Röststyrning har nya funktioner som gör att användaren kan styra sin iPhone, iPad eller Mac helt och hållet med rösten. Tack vare den senaste Siri-tekniken för röstigenkänning kan Röststyrning användas för ännu mer exakt transkribering och redigering av text.1
 • Anteckningar har en ny gallerivy, kraftfullare funktioner för samarbete med delade mappar, nya sökverktyg och alternativ för checklistor.
 • Med QuickPath kan användare enkelt skriva med en hand på iOS-tangentbordet genom att svepa genom bokstäverna i ett ord.2
 • Textredigering har förbättrats så att användare kan bläddra i dokument, flytta markören och markera text snabbare och med mer exakt resultat.
 • Med appen Filer kan användare nu dela mappar med iCloud Drive och komma åt filer från externa lagringsenheter, till exempel sd-kort och usb-flashenheter.
 • Appen Hälsa innehåller funktioner för att övervaka hörseln och nya sätt att följa, visualisera och hålla koll på menscykeln.
 • Platstjänster har funktioner som ger användare större möjlighet att själva avgöra hur de vill dela platsdata med appar, däribland ett nytt alternativ för platser som man bara besöker en gång samt mer information om när appar använder platsdata i bakgrunden.
 • Prestandaförbättringar bidrar till att göra hela systemet mer följsamt med till exempel snabbare upplåsning med Face ID. Ett nytt sätt att paketera iPhone-appar i App Store minskar nedladdningsstorleken på appar med upp till femtio procent och gör appuppdateringar mer än sextio procent mindre och resulterar i att appar startar upp till dubbelt så snabbt.

Medlemmar i Apple Developer Program kan ta en förhandstitt på iOS 13 på developer.apple.com från och med idag och en offentlig betaversion blir tillgänglig för iOS-användare längre fram i juni på beta.apple.com.

iOS 13 släpps i höst och fungerar med iPhone 6s och nyare modeller.

Mer information finns på apple.com/ios/ios-13-preview

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen