Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google släpper tidig Android 14-version till utvecklare

Är man apputvecklare kan man nu ladda ner den första versionen av Android 14. Här är många av nyheterna.

Av / 2023-04-14 - 16:23
Google släpper tidig Android 14-version till utvecklare

Knappt har vi hunnit börja se mobiler med Android 13 förrän tidiga versioner av Android 14 syns på Googles utvecklarblogg. Tanken är de ska kunna testa att deras appar funkar när den färdiga versionen släpps, samt att utvecklarna ska kunna rapportera in problem de hittar.

Foto: Google

En av Androids akilleshälar är att upplevelsen på en surfplatta är ganska medioker. Detta trots att man släppte Android 12L (som i Large screen). Nu vävs nyheterna in i Android 13 och 14. Tydligen måste Google övertala utvecklarna för att anpassa sina appar.

Regionala anpassningar

För oss som föredrar vissa appar på ett språk och vissa på ett annat är det ett elände att hålla på och byta språk på hela mobilen. Men i 14 kan man ställa in föredraget språk per app!

Foto: Google

Dessutom kan man få mått, temperaturer och veckans startdag på europeiskt sätt, även om resten av mobilen envisas med att vara amerikansk. Vi som använt oss av navigering i Google Maps i USA och plötsligt fått brottas med feet och miles jublar!

Säkerhet

Om du vill dela en bild via en app du inte riktigt litar på behöver du nu inte ge den tillgång till alla foton längre, utan bara utvalda foton. Precis som det fungerar i *host host* Apples iOS.

Foto: Google

Har du ett utgammalt spel du inte vill göra dig av med kanske du ska fundera på om du ska uppgradera. Android 14 kommer nämligen spärra alla appar som inte är uppdaterade för Android 6 eller senare. Detta för att de ofta är fulla av säkerhetsproblem.

Hjälpmedel

För de som har svårt med liten text kan man nu skala storleken upp till 200 procent. Och för att redan stor text inte ska bli löjligt stor så skalas liten text mer än stor. Smart!

Foto: Google

Har man istället svårt att höra notifierings-plinget så kan man nu få notifieringen i form av en blinkande skärm, eller om det verkligen ska synas, genom att använda blixten.

Meckande under huven

Bakom kulisserna skruvar Google på småsaker som ska göra systemet mer effektivt och som tillsammans ska ge lite bättre batteritid.

Det ryktas dessutom om att det ska bli inbyggt stöd för satellitkommunikation.

Foto: Google

När kommer riktiga versionen då? På Googles tidslinje pågår betatesterna till juni, och finslipning av plattformen under sommaren. Så… kanske i höst?

Men vad hände med sötsaksnamnen, som Android 8 Oreo och Android 9 Pie, kanske du undrar? Lugn, de används fortfarande internt. Android 14 kallas Upside Down Cake på Googles kontor.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen