Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

EU måste skjuta upp förslag om chattkontroll igen

Det belgiska ordförandeskapet lyckades inte samla en majoritet av medlemsländerna bakom en ny version av den kontroversiella chattkontrollen.

Av / 2024-06-20 - 17:26
EU måste skjuta upp förslag om chattkontroll igen

Ett förslag från EU-kommissionen om att införa omfattande övervakning av chattar på alla européers mobiltelefoner för att skydda barn från övergrepp möttes idag återigen av starkt motstånd från flera EU-länder.

Belgien, som är ordförandeland i EU fram till slutet av juni, valde därför idag att avstå från att rösta om ett kompromissförslag som skulle ha försökt gjuta olja på vågorna mellan de länder som är för förslaget (bl.a Danmark, Spanien och Ungern) och de som är starkt emot (t.ex. Polen, Sverige, Tyskland och Österrike).

Läs också EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.

Belgiens kompromissförslag, som i princip gick ut på att chattkontrollerna skulle övervaka alla chattar där användarna kan skicka bilder och videor till varandra, medan bland annat ljudmeddelanden skulle undantas från övervakning, möttes av massivt motstånd inte bara från de tidigare nämnda EU-länderna, utan även från appleverantörer som den krypterade meddelandetjänsten Signal.

Läs också Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU Edward Snowdens favoritmeddelandetjänst har inte mycket till övers för EU:s fortsatta planer på att spionera på allas chattmeddelanden.

Ungern, som tar över EU-ordförandeskapet den 1 juli, planerar enligt sitt arbetsprogram att fortsätta arbetet med att hitta en lösning som kan accepteras av en majoritet av EU-länderna så att förslaget om chattkontroll kan antas.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen