Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Därför ska du ladda ner iOS 16

Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.

Av / 2022-09-16 - 09:00
Därför ska du ladda ner iOS 16

Apple lanserade för några dagar sedan den senaste iPhone-serien – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max – och trogen traditionen har de nya telefonerna den senaste versionen av Apples mobila operativsystem, iOS 16.

Läs också Här är iPhone 14 Fyra ny iPhone 14-modeller. Bättre kameror. Inget stöd för WiFi 6E eller kraftigare snabbladdning. Men priset har ökat.

Om du redan äger en iPhone kommer du i dagarna sannolikt att få ett meddelande på din mobil som uppmanar dig att uppdatera den till iOS 16. Det vill säga om det inte redan har skett.

iPhone-modeller som kan uppdateras till iOS 16:

  • iPhone 8 och iPhone 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone XR
  • iPhone XS och iPhone XS Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max
  • iPhone SE (2020), iPhone SE (2022)

Och det finns bra anledningar att uppdatera din mobil, för med iOS 16 får du en serie nya funktioner som du definitivt inte vill missa. Här är en översikt över de viktigaste:

iOS 16
(Foto: Apple)

Låsskärmen

Bland de viktigaste nyheterna är en stor uppdatering av låsskärmen, som nu kommer att kunna göras personlig i mycket större utsträckning än tidigare.

Du kommer till exempel att kunna välja mellan olika teckensnitt, teckenfärger och mallar för din låsskärm, precis som du också kommer att kunna skapa olika låsskärmar för olika fokuslägen.

Widgets som Apple lanserade med iOS 15 hittar nu också sin väg till låsskärmen – vare sig det t.ex är kalender, fitness eller väder – och Apple har också gjort om aviseringar som nu kommer rullande från botten av skärmen.

Dessutom har Apple hittat på en ny typ av avisering, Live Activities, som fungerar som en slags tillfällig widget. Till exempel ett meddelande från taxiappen eller en nyhetsapp som ständigt uppdateras medan bilen är på väg eller fotbollsmatchen spelas.

Fokus

Dessutom kan Fokusfunktionen nu kopplas ihop med låsskärmen, så att du kan associera en låsskärmsbakgrund och widgets med ett specifikt fokus.

Apple WWDC22 iOS16 Focus switcher 220606
(Foto: Apple)

Med fokusfilter kan appar som Kalender, Mail, Meddelanden och Safari dessutom bara visa det innehåll som är relevant för ditt valda fokus.

Meddelanden

Om du är van vid chattappar som WhatsApp eller Telegram är du redan bekant med möjligheten att ångra ett redan skickat meddelande.

beskeder ios16
(Foto: Apple)

Den möjligheten får nu även användare av Apples egen Meddelande-app, samt att kunna redigera redan skickade meddelanden.

En annan välkommen nyhet i Meddelanden är att appen nu stöder SharePlay, så att man kan lyssna till eller titta på innehåll med sina vänner eller familjemedlemmar direkt i appen.

Mail

I den nya versionen av Mail-appen kan du schemalägga e-postmeddelanden i förväg, och iOS 16 introducerar också möjligheten att avbryta skickandet av ett mejl innan det når mottagarens inkorg.

Apple WWDC22 iOS16 Mail search 220606
(Foto: Apple)

Sökfunktionen i Mail har också fått den största uppdateringen någonsin.

Kamera

Med Live Text kan Apples kamera redan översätta text från bilder eller direkt från kamerans sökare.

Men med iOS 16 utökas denna funktionalitet till video. I framtiden kommer du att kunna pausa en video och använda Live Text för att översätta text som syns i videon. Men som med de andra Live Text-funktionerna fungerar detta bara mellan stora språk som engelska, franska, tyska eller kinesiska.

Apple WWDC22 iOS16 Live Text translate 01 220606
(Foto: Apple)

En annan ny kamerafunktion är möjligheten att använda Familjedelning för att skapa en delad fotomapp – iCloud Shared Photo Library – som alla familjemedlemmar kan använda för att dela foton. Foton kommer nu att kunna skickas direkt till den delade mappen från kameraappen.

Finns att köpa från och med idag

De nya iPhone 14-modellerna kan köpas i butik från och med idag, fredagen den 16 september, med undantag för iPhone 14 Plus, som inte kommer att finnas tillgänglig förrän den 17 oktober.

Som nämnts kommer alla nya modeller naturligtvis också med iOS 16.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen