Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Av / 2019-03-19 - 08:36
Dags att köpa iPad?

Man behöver inte gå till många butiker, eller söka mycket på nätet, för att inse att det är iPad som gäller. Apple dominerar marknaden med surfplattor som passar alla. Men några av dem började bli ganska så föråldrade.

Förra året släppte Apple två blixtsnabba, men svindyra, proffsversioner av de två största iPad-modellerna, nu kommer även de två minsta och billigaste i nya versioner.

iPad mini och Apple Pencil

Med sin 7,9-tums skärm är Pad mini den minsta och mest behändiga iPaden. Den är billigast också, även om det var länge sedan den var bäst. Mini-modellen uppdaterades senast för två år sedan, men nu kommer en starkare version med bättre skärm och stöd för Apple Pencil.

Läs vårt test av 9,7-tums iPad 9.7

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple kallar sina bästa skärmar för Retina och den nya 2019-modellen av iPad mini har en 25 procent ljusstarkare skärm med bättre färgåtergivning och True Tone som anpassar färgerna efter omgivningens ljus.

En annan nyhet är möjligheten att äntligen använda Apple Pencil, som är otroligt praktisk för allt möjligt, från att rita till att retuschera bilder.

En ny A12 Bionic-processor påstås göra iPad mini tre gånger snabbare än tidigare – och hela nio gånger snabbare på grafikbehandling.

Priser

iPad mini finns i grått, silver och guld, med 64 GB eller 256 GB minne. De kostar från 5 000 kr med minst minne och wifi utan 4G – men hela 8 300 kr med max minne och 4G.

iPad Air

Foto: Apple
Foto: Apple

Den mest klassiska av iPad-modellerna döptes om till Air efter en bantningskur för ett par år sedan. Nu kommer en helt ny iPad Air, med större 10,5-tums skärm, kraftfullare processor och naturligtvis Apple Pencil-stöd.

Den slimmade Air-modellen har också Apples A12-processor, som Apple säger har avancerad maskininlärning och Core ML för bättre Augmentet Reality-prestanda. Den nya True Tone-skärmen med 2 224 x 1 668-upplösning (264 ppi) har P3-färgrymd och bör därför fungera utmärkt som arbetsredskap. Inte bara för bildbehandling utan för skisser, modellering och grafiskt arbete.

Foto: Apple
Foto: Apple

Priser

iPad Air går också att köpa nu, i samma färger som iPad mini och med 64 eller 256 GB minne.

Priserna börjar på 6 300 kr för den enklaste versionen och slutar på 9 600 för iPad Air med 256 GB och wifi plus 4G. Mycket pengar, men fortfarande en bit kvar till motsvarande iPad Pro.

Observera att nya iPad mini iPad Air bara stöder första generationens Apple Pencil, inte den mer avancerade versionen som är anpassad för iPad Pro.

Foto: Apple
Foto: Apple
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Xiaomi släpper Flip-konkurrent

Google själva ligger bakom enorm läcka

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Rulla till toppen