Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Airtags för Android

Spårningsbrickorna som inte kräver någon app och som fungerar lika bra oavsett vilket mobilmärke du har. Utom Apple.

Av / 2023-05-25 - 13:30
Airtags för Android

Vi har nog alla sprungit omkring och letat efter en försvunnen nyckelknippa eller fått panik när vi tappat en plånbok. Då är spårningsbrickor räddaren i nöden. Det är bara att plocka fram mobilen så kan man se var den spårade prylen finns, och spela upp ett ljud så att man kan lokalisera den mer exakt.

Tile var först att lyckas sälja in idén och var länge ohotade på marknaden. Dock krävdes det att deras app skulle vara installerade på folks mobiler för att de skulle kunna hjälpa till att hitta dina borttappade saker. Sedan kom Samsung med sina SmartTags, som faktiskt fungerade med den inbyggda SmartThing-appen, vilket ökade mängden användare, och därmed användbarheten ordentligt.

Foto: Chipolo

Och sen kom Apple in i matchen. Deras Airtags blev snabbt liktydigt med spårningsbrickor, helt enkelt för att det finns så många iPhone-mobiler där ute som hjälper till att hitta brickorna. Helt plötsligt blev spårningsbrickor så praktiska och användbara att det blev ett ”måste” att ha dem.

Naturligtvis har inte Google suttit sysslolösa under tiden. De har, lite i skymundan, jobbat på att utöka sin befintliga ”Hitta min enhet” (Find my Device) som länge bara hittade borttappade mobiler.  Den kan nu hitta fler typer av enheter. Som spårningsbrickor!

Läs också Perfekt komplement för Galaxy-användare Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.

Chipolo, som tidigare gjort egna spårningsbrickor, samt brickor kompatibla med Apples spårningstjänst, släpper nu brickor som fungerar med Google Find my Device. Därmed hjälper *alla* Android-mobiler där ute till att hitta din borttappade pryl. Chanserna att någon hittar den har därmed ökat dramatiskt. Det är faktiskt den första allvarliga konkurrenten till Airtags.

Chipolo har två produkter, dels Chipolo One Point som är en klassisk bricka som man enkelt sätter på nyckelknippan. De kostar 34 euro styck, eller 100 euro för ett 4-pack. Dels har de Chipolo Card Point som är en ytterst tunn bricka som du därmed kan ha i plånboken. De kostar 39 euro för en, och finns i flerpack till billigare styckpris.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen