Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Rabbit R1 – Ny AI-assistent väcker entusiasm

Företaget Rabbit Inc. skapade uppståndelse på CES-mässan i Las Vegas med Rabbit R1 - en helt ny typ av dedikerad AI-assistent.

Skrivet av / 2024-01-12 - 18:51
CES 2024: Rabbit R1 – Ny AI-assistent väcker entusiasm

Den lilla fickprylen Rabbit R1 har väckt stor uppmärksamhet på årets CES-mässa för sin innovativa design och användning av artificiell intelligens.

Vad är Rabbit R1?

Rabbit R1 är utvecklad i samarbete med svenska Teenage Engineering och är en kompakt handhållen enhet som kan utföra dagliga uppgifter för användaren. Det kan handla om allt från att beställa mat, få reseinformation och handla på nätet. Syftet är att förenkla vardagen genom att överlåta mer triviala uppgifter till artificiell intelligens.

Med en enkel tryck-och-håll-knapp för röstkommandon, en pekskärm, ett scrollhjul och en roterande kamera kommer den lilla prylen att använda artificiell intelligens (AI) för att bli vår nya följeslagare. Den kör sitt eget operativsystem Rabbit OS, som bygger på företagets så kallade ”Large Action Model” (LAM).

Rabbit-R1-3-1024x768- enhanced
Kameran på Rabbit R1 kan roteras 360 grader. Foto: Rabbit, Inc

Wi-Fi och mobilnät

Den lilla AI-assistenten har stöd för både Wi-Fi och SIM-kort, en enkel processor på 2,3 GHz, 4 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Skärmen är 2,88 tum och kameran kan roteras 360 grader.

Batteritiden anges till en dag, vilket nätt och jämnt är tillräckligt. Vi skulle ha föredragit att den varade i två dagar.

Läs också Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar? Humane AI Pin finns att köpa från och med idag i USA.

Är den för stor? Måste man använda rösten hela tiden?

Enheten verkar passa väldigt bra i handen, men om man ständigt ska ha den med sig, är den då inte lite för stor? Sedan är det naturligtvis frågan om att gå och prata i en pryl hela tiden.

Jag tror att man lätt kan vänja sig vid det. Jag har för närvarande en diktafon som heter Plaud, som håller på att testas. Det är en diktafon som kan användas för att spela in dina egna tankar, ett telefonsamtal, ett möte eller en föreläsning – och sedan använda ChatGPT för att transkribera inspelningen till text och även skapa en sammanfattning. Hittills tycker jag att diktafonkonceptet definitivt är något som kan förenkla vardagen. Särskilt för en disträ person som mig.

För att fortsätta angående Plaud är den i kreditkortsstorlek och fungerar med din iPhone. Den dockas magnetiskt på baksidan med MagSafe och får både strömförsörjning och mikrofonåtkomst via telefonen. På så sätt får enheten inte slut på ström innan din telefon gör det, och den är en mycket elegantare följeslagare i fickan.

Rabbit R1 – pris och tillgänglighet

Rabbit R1 kan mycket väl visa sig förenkla människors vardag, och är bara ett exempel på att vi verkligen inte har en aning om vart artificiell intelligens kommer att ta oss.

Rabbit R1 finns tillgänglig för förbeställning nu, till ett pris av 199 USD. USA kommer att få de första enheterna i slutet av mars, resten av oss får vänta tills ”senare under 2024”.

Mer info: rabbit.tech

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

Stora förändringar på gång för iOS, Safari och App Store - och Fortnite kommer tillbaka!

Nej, Samsung Galaxy S22 kommer inte att få nya AI-funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen