TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Apple introducerar Self Service Repair 2022

Från och med nästa år kommer Apple att sälja originalreservdelar till privata användare samt erbjuda verktyg och användarguider så att man kan reparera sin iPhone själv.

forfatter
Publicerad 2021-11-28 - 14:13

Hittills har vanliga konsumenter varit tvungna att titta in på en auktoriserad Apple-verkstad om kameran eller skärmen på den dyra iPhonen har gått sönder.

Men nyligen meddelade Apple mycket överraskande att de från och med början av nästa år kommer att låta alla kunder som känner sig kompetenta nog att reparera sin egen iPhone 12 eller iPhone 13 – och det inkluderar möjligheten att köpa originalreservdelar direkt från Apple samt få tillgång till originalverktyg och användarmanualer.

Apples nya ”självhjälpsbutik” kommer att erbjuda mer än 200 individuella reservdelar och verktyg. (Foto: Apple)

Till en början kommer det nya så kallade Self Service Repair-programmet bara att vara gälla amerikanska användare, men under 2022 kommer flera länder att få tillgång. Man ska också kunna köpa reservdelar för att reparera sin Mac-dator själv, så länge den är utrustad med Apples egen M1-processor.

Apple börjar lite lugnt med att ge användarna en möjlighet att byta skärm, batteri och kamera på sin iPhone, och kunder som lämnar tillbaka begagnade delar för återvinning får rabatt på sitt köp.

Det framgår dock inte av priserna på guiderna och reservdelarna blir. Därför vet vi inte heller om det lönar sig för användarna att försöka göra reparationerna själva.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend