Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Så fungerar Apples och Googles coronavirus-spårning

Apple och Google är på gång med ny teknik som bland annat ska lösa tekniska problem med kontaktspårning av coronasmittade.

Av / 2020-04-20 - 09:51
Så fungerar Apples och Googles coronavirus-spårning

I Norge har myndigheterna redan utvecklat en app som meddelar användaren om han eller hon har varit i närheten av någon som senare testats positiv för coronavirus.

Appen heter Smittestopp och använder Bluetooth och GPS för att kontinuerligt registrera mobilens position samt alla andra mobiler som finns i närheten.

 

Så här fungerar Apples och Googles kontaktspårning. (Foto: Apple)

Att appen använder sig av GPS är dock skälet till att det inte finns någon liknande app i Sverige. Vi är ju som bekant med i EU, och EU har mycket tydligt förbjudit användning av GPS-data i samband med kontaktspårning på grund av sekretess- och integritetsskäl.

Dessutom innebär kontaktspårning med enbart Bluetooth-anslutning en svårighet för iPhone-användare. Det finns nämligen en strömhanteringsfunktion i Apples mobiler som förhindrar Bluetooth-anslutningen att vara aktiv om man inte aktivt använder sin mobil eller en viss app.

Detta innebär att när iPhone ligger i fickan så tvingar den appen att gå i viloläge, och då kan den inte längre registrera vilka andra mobiler som finns i närheten Alltså kommer den kommande coronaspårnings-appen enbart att fungera på Android-mobiler till en början.

Det är sådana här problem som det nya samarbetet mellan Apple och Google måste lösa.

Till att börja med arbetar de två teknikjättarna med en så kallad API som hälsomyndigheterna i olika länder kan använda som bas för att utveckla sina egna appar. API är en förkortning av ”application programming interface” och är med andra ord programvara som överbryggar Apples och Googles olika system och alla de många appar som utvecklas runt om i världen.

Illustrationen visar när och hur användare av smittspårning-appar meddelas om möjlig infektionsrisk. (Foto: Apple)

Längre fram är tanken att coronaspårningen ska bli en integrerad del av både Android och iOS. Under alla omständigheter löser Apples och Googles gemensamma lösning de nuvarande svårigheterna med iPhones Bluetooth-hantering i viloläge. När det nya API-systemet finns på plats kommer iPhones strömhanteringsfunktion nämligen inte längre att blockera Bluetooth.

Både Apple och Google har regelbunden kontakt med EU för att se till att den kommande smittspårningen inte bryter mot de strikta reglerna för sekretess och datasäkerhet, skriver AppleInsider.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti

Rulla till toppen