TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Anklagelse: Samsung stryper hastigheten på Galaxy-mobiler

Allt tyder på att Samsung gör din Galaxy-telefon långsammare, men gör undantag för benchmark-appar.

forfatter
Publicerad 2022-03-04 - 08:17

Enligt Twitter-användaren GaryeonHan stryper Samsung medvetet användarnas Galaxy-mobiler för att sänka prestanda.

Det spelar ingen roll om Samsung-mobilen har en Snapdragon-processor från Qualcomm eller något av Samsungs egna Exynos-chips bakom skärmen. I stället påstås det vara Samsungs Game Optimizing Service (GOS), som egentligen ska få mobilen att gå snabbare när man spelar spel på mobilen, som är boven.

Läs också Den hemliga Galaxyn är tillbaka Det bästa valet om du vill ha en äkta Galaxy S-mobil.
Samsung Galaxy S22+ 5G

Efter klagomål från massor av koreanska användare har GaryeonHan satt ihop en lista med så många som 10 000 appar (listan kan laddas ner här) som körs för långsamt, och det handlar om mycket mer än spel. Bland annat Instagram, Netflix, TikTok och till och med flera av Samsungs egna appar – som Samsung Pay och Samsung Pass – påverkas av hastighetssänkningen.

GOS liste
Vi har laddat ner listan över de 10 000 appar som Samsung GOS stryper. I skärmdumpen ser man att det bland annat gäller appar som Netflix, Spotify och Instagram. (Foto: Peter Gotschalk)

Naturligtvis påverkas ingen av de stora benchmark-apparna (till exempel 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench och Geekbench 5, som även Ljud & Bild använder för att testa mobilprestanda) av den mjukvarubaserade hastighetsbegränsningen.

Uppenbarligen är det en viss apps officiella namn som avgör om GOS-strypningen aktiveras. En koreansk YouTuber som heter Square Dream har gått så långt att han ändrat namnet på 3DMark till Genshin Impact (som finns på listan över appar som stryps) och sedan kört samma benchmark-test på sin mobil före och efter namnbytet.

På bilden nedan syns att strypningen hade en påtaglig effekt på resultatet. (Hela videon, på koreanska, finns längst ned i artikeln.)

3DMark neddroslet

Samsung har ännu inte kommenterat anklagelserna, men enligt den koreanska internetplattformen Naver ska Samsung vara i full gång med att förbereda ett officiellt svar på kritiken.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 svar på ”Anklagelse: Samsung stryper hastigheten på Galaxy-mobiler”

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Både analogt och smart Med nya klockan vivomove Trend blandas analog stil med smarta funktioner
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra? Vi hade gärna velat ha ett färdigt test av den senaste Samsung-toppmobilen till dig. Men Samsung sa nej. Och den koreanska elektronikjätten är långt ifrån den enda elektroniktillverkaren som lider av tvångssyndrom.
Alla nya Samsung Galaxy S23-modeller har Snapdragon Samsung lanserar tre nya mobiler med toppspecifikationer. Telefonerna finns att köpa redan idag.
lbpluss
Når nästan ända fram En riktigt bra träningsklocka som har allt. Inklusive katastrofal batteritid och hög prislapp.
OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Följ Ljud & Bild