Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Anklagelse: Samsung stryper hastigheten på Galaxy-mobiler

Allt tyder på att Samsung gör din Galaxy-telefon långsammare, men gör undantag för benchmark-appar.

Av / 2022-03-04 - 08:17
Anklagelse: Samsung stryper hastigheten på Galaxy-mobiler

Enligt Twitter-användaren GaryeonHan stryper Samsung medvetet användarnas Galaxy-mobiler för att sänka prestanda.

Det spelar ingen roll om Samsung-mobilen har en Snapdragon-processor från Qualcomm eller något av Samsungs egna Exynos-chips bakom skärmen. I stället påstås det vara Samsungs Game Optimizing Service (GOS), som egentligen ska få mobilen att gå snabbare när man spelar spel på mobilen, som är boven.

Läs också Den hemliga Galaxyn är tillbaka Det bästa valet om du vill ha en äkta Galaxy S-mobil.

Efter klagomål från massor av koreanska användare har GaryeonHan satt ihop en lista med så många som 10 000 appar (listan kan laddas ner här) som körs för långsamt, och det handlar om mycket mer än spel. Bland annat Instagram, Netflix, TikTok och till och med flera av Samsungs egna appar – som Samsung Pay och Samsung Pass – påverkas av hastighetssänkningen.

GOS liste
Vi har laddat ner listan över de 10 000 appar som Samsung GOS stryper. I skärmdumpen ser man att det bland annat gäller appar som Netflix, Spotify och Instagram. (Foto: Peter Gotschalk)

Naturligtvis påverkas ingen av de stora benchmark-apparna (till exempel 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench och Geekbench 5, som även Ljud & Bild använder för att testa mobilprestanda) av den mjukvarubaserade hastighetsbegränsningen.

Uppenbarligen är det en viss apps officiella namn som avgör om GOS-strypningen aktiveras. En koreansk YouTuber som heter Square Dream har gått så långt att han ändrat namnet på 3DMark till Genshin Impact (som finns på listan över appar som stryps) och sedan kört samma benchmark-test på sin mobil före och efter namnbytet.

På bilden nedan syns att strypningen hade en påtaglig effekt på resultatet. (Hela videon, på koreanska, finns längst ned i artikeln.)

3DMark neddroslet

Samsung har ännu inte kommenterat anklagelserna, men enligt den koreanska internetplattformen Naver ska Samsung vara i full gång med att förbereda ett officiellt svar på kritiken.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Anklagelse: Samsung stryper hastigheten på Galaxy-mobiler”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s planer på chattkontroll skjuts upp på obestämd tid

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Rulla till toppen