TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Alla goda ting är tre

Efter Galaxy Fold och Galaxy Z Flip är Samsung nu klara med Galaxy Z Fold 2.

forfatter
Publicerad 2020-09-02 - 08:30

Samsungs senaste hopfällbara mobil är efterföljaren till den första Galaxy Fold, som kom förra året efter en lång försening.

Som vi skrev i vårt test led den första Galaxy Fold lite av att den släpptes på marknaden ungefär ett halvår för sent, och dessutom kändes den vikbara skärmen lite bräcklig.

Galaxy Z Fold 2:s hopfällbara skärm är 7,6 tum stor. Den har 22,5:18-format med 120 Hz dynamisk uppdateringsfrekvens. (Foto: Peter Gotschalk)

Problemen med skärmen hade Samsung löst i Galaxy Z Flip, och det är samma typ av skärm – gjord av så kallat Ultra Thin Glass, ett slags glaslegering med ett tunt lager plast som ett skyddande lager och böjbart glas under – som har hittat in i Samsung Galaxy Z Fold 2.

Den är dock märkbart mer robust än sin föregångare, och det är inte bara ett uttalande som saxats från Samsungs eget pressmaterial. I samband med en presentation av telefonen med en produkttränare från Samsung fick vi prova den nya vikbara mobilen i ett par minuter, och man känner den mycket mer solida och robusta konstruktionen så fort man har telefonen i handen.

Samsung Galaxy Z Fold 2 kan stå i valfri vinkel och den så kallade sweeper-tekniken förhindrar att damm och smuts kommer in i gångjärnen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det finns även ett par andra väsentliga designskillnader mellan gamla Galaxy Fold och den Galaxy Z Fold 2.

För det första sitter inte selfie-kameran på den stora, primära skärmen separat i det stora utsnitt som förstörde Galaxy Fold. I stället är kameran nu synlig genom ett utstansat hål i skärmen. Detta innebär bland annat att den vikbara skärmen har vuxit så att den nu är 7,6 tum. Som jämförelse fick den första Galaxy Fold ”nöja sig” med en vikbar skärm på 7,3 tum.

Den vikbara mobilen finns i färgerna Mystick Bronze och Mystic Black, men man kan köpa gångjärn i färgerna Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red och Metallic Blue. Det ursprungliga gångjärnet kan sedan bytas ut mot ett nytt i en annan färg, så att man kan ge sin Galaxy Z Fold 2 en personlig touch. (Foto: Peter Gotschalk)

För det andra har Samsung ändrat på gångjärnet som håller ihop de två halvorna av den hopfällbara mobilen. Samsung Galaxy Z Fold 2 har alltså ett helt nytt gångjärn, där själva gångjärnsområdet är inbyggt i ett anpassat cylindriskt hus.

– I arbetet med Samsung Galaxy Z Fold2 har vi lyssnat noga på användarnas feedback kring föregångaren, Galaxy Fold, för att förbättra hårdvaran och samtidigt utveckla en ännu bättre användarupplevelse. Ytterligare stärkta av våra samarbeten med Google och Microsoft omdefinierar vi nu vad som är möjligt när det gäller mobiltelefoner. Vi är väldigt stolta över Galaxy Z Fold2, säger Sebastian Wirhed, produktchef för vikbara mobiler på Samsung i Norden.

Bättre konfiguration

Den bättre användarupplevelsen ska bland annat en större skärm på framsidan och en snabbare processor stå för.

Ursprungliga Galaxy Fold hade en liten, amputerad 4,6-tums frontskärm som bara kunde användas för de enklaste funktionerna. Men nya Galaxy Z Fold 2 har en frontskärm på 6,2 tum. Den är visserligen smal, men har ändå tillräckligt med plats för att man ska kunna använda den vikbara mobilen som en vanlig telefon utan att fälla ut den.

Och medan Samsung Galaxy Fold som nämnts led lite av att den hade en ”föråldrad” processor så har Galaxy Z Fold 2 utrustats med marknadens snabbaste processor just nu: Snapdragon 865+ med 5G. Dessutom har den vikbara skärmen samma dynamiska 120 Hz-uppdateringsfrekvens som Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Mycket bättre kan det inte bli.

Samsung Care+, som gäller i ett år, ingår gratis när man köper Galaxy Z Fold 2. Försäkringen täcker bland annat ett byte av den hopfällbara skärmen – det tillkommer dock en självrisk på 1 400 kronor. (Foto: Peter Gotschalk)

Pris och tillgänglighet

Å andra sidan kan det inte bli mycket dyrare heller. Precis som sin föregångare kostar Galaxy Z Flip 2 en halv förmögenhet. Det står 22 700 kronor på prislappen när den hopfällbara mobilen dyker upp i butikerna 18 september i färgerna Mystic Bronze och Mystic Black.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 10
  • Skärm: 7,6 tums Dynamic AMOLED 120 Hz (2208 x 1768) (primär) / 6,2 tum S-AMOLED, HD + (2260 x 816) (front)
  • Processor: Snapdragon 865+ 7nm 64 bit octacore
  • Minne: 12 GB RAM / 256 GB lagring (UFS 3.1)
  • Kamera: 12 Mp f/2,2 (123 °) + 12 Mp f/1,8 + 12 Mp f/2,4 OIS + 2x optisk zoom (primär) / 10 MP f/2,2 (front) / 10 Mp f/2,2 (utsida)
  • Trådlöst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
  • Mått/vikt: 159,2 x 128,2 x 6,9 mm/282 g
  • Batteri: 4500 mAh

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Största iPhonen tappar andan Apple iPhone 14 Pro Max är naturligtvis en värdig efterträdare till sin hyllade föregångare. Men vi är ändå inte riktigt lika överförtjusta den här gången.
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Följ Ljud & Bild