Nyheter

De tio viktigaste nya funktionerna till iPhone.
Annons
Annons
forfatter

Om bara ett par veckor, i början av september, lanserar Apple med stor sannolikhet deras nya iPhone, som i skrivande stund kallas för iPhone 7. Den blir den första Apple-produkten som redan från början har iOS 10, operativsystemet som det kaliforniska bolaget presenterade redan i juni i samband med den årliga utvecklarkonferensen WWDC.

Lagom till den årliga lanseringen av en ny iPhone brukar Apple släppa den senaste mobila operativsystemversionen så att äldre iPhone-modeller kan uppdateras. Så oavsett om du tänker köpa Apples nya iPhone eller bara uppdatera din nuvarande så kan du läsa den här artikeln och få reda på vilka vi tycker är de tio viktigaste nyheterna och funktionerna i iOS 10.

Kompatibilitet
Du kan ladda ner och köra iOS 10 på följande Apple-enheter: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPod touch 6.

Meddelanden
Du kan se förhandsvisningar av länkar, videor och musik som någon skickar till dig, men länkar och bilder kan också skickas så att de är dolda. Mottagaren måste då svepa på skärmen för att se innehållet. Det kommer också en större uppdatering av emojis och det går till exempel att anpassa pratbubblornas utseende, skicka meddelanden med din egen handstil eller lägga till animationer eller så kallade ”stickers” till dina meddelanden. Meddelanden påminner alltså mer och mer om chat-appar som Whatsapp och Facebook Messenger.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Siri
Stöder numera andra appar än Apples egna. Det betyder att man kan skicka meddelanden med exempelvis Whatsapp eller Messenger. Det går att boka en taxi eller Uber, börja eller anpassa sin träning och skicka pengar – allt via Siri och röststyrning.

Annons
Foto: Apple
Foto: Apple

Släng sk-ten!
Nu kan du äntligen radera alla Apple-appar du aldrig använder. Det gäller standard-appar som Aktier, Kalkylator, Kalender, Kompass, Kontakter, Kartor, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iClod Drive, iTunes Store, Mail, Musik, Nyheter, Anteckningar, Podcaster, Påminnelser, Videor, Röstmemon, Watch och Väder. Jippii!

Foto: Apple
Foto: Apple

Ny låsskärm
Nu behöver du bara lyfta mobilen för att skärmen ska vakna och visa dina notiser och widgetar. Notiserna blir dessutom mer interaktiva och stöder 3D touch-kommandon – till exempel för att acceptera mötesinbjudningar eller chatta.

Foto: Apple
Foto: Apple

Kartor
Apples rival till Google Maps får massor av nya funktioner. Till exempel genom att appen nu vet vilka vägar som har biltullar och kan föreslå billigare rutter. Kartor blir rent allmänt bättre på att lära sig dina vanor och gissa vart du ska åka. Appen har också öppnats för tredjepartsutvecklare så nu kan du till exempel beställa bord på en restaurang eller skaffa en taxi till din destination direkt från Kartor-appen.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Bilder
Nu finns avancerad bildanalys direkt i mobilen. Som känner igen ansikten och föremål i bilderna och vad motivet föreställer. På så sätt kan den gruppera bilder efter placering, personer och tidpunkter. Det går att automatiskt göra små filmer av minnena.

Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple
Foto: Apple

Safari
Nu går det att öppna ett oändligt antal flikar i Safari-webbläsaren.

Annons

Tangentbord
Här finns massor av små nyheter. Till exempel går det att skriva på flera språk i en mening utan att växla mellan tangentbord hela tiden. Knappljuden har också ändrats och är nu olika för bland annat bakåt-tangenten, mellanrum, retur och skift.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple Music
Tjänsten har fått en helt ny design som ska underlätta att hitta just den musik du vill lyssna på. Rent grafiskt fokuserar designen på albumomslag, få och enkla menyer och massor av plats. Det kommer fler rekommenderade spellistor – och till och med sångtexter så att du kan sjunga med i musiken! Det blir också enklare att se vilken musik du har laddat ner till din mobil – och en inställning som begränsar hur mycket minne som ska användas till nedladdad musik (8, 16, 32 eller 64 GB).

Foto: Apple
Foto: Apple

Kontrollcenter 
Funktionerna som du får fram genom att svepa med fingret nedifrån och upp på skärmens nederdel får ett mindre rörigt gränssnitt. Först och främst försvinner hela blocket med styrning av musik och det blir färre ikoner längst ned. De fem knapparna längst upp – bland annat Flygläge, Wifi och Bluetooth – är färglagda så att man kan se om en funktion är av eller på.

Foto: Apple
Foto: Apple

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Fler än en halv miljon användare har laddat ner infekterade appar från Huaweis officiella app-butik, AppGallery.
Nu kan du leta reda på saker som inte är gjorda av Apple.
Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.