Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

MWC 2019: LG-mobil styrs med fingergester

LG kämpar hårt för att överleva på mobilmarknaden. Deras senaste vapen? Hand ID och Air Motion.

Av / 2019-02-25 - 16:33
MWC 2019: LG-mobil styrs med fingergester

Hela tre flaggskeppsmodeller hade koreanska LG Electronics med sig till årets stora mobilmässa i Barcelona. Men av de tre nya mobilerna LG V50 ThinQ 5G, LG G8 ThinQ och LG G8s ThinQ är det bara den sistnämnda som eventuellt kommer till den skandinaviska marknaden. LG kunde varken säga någonting om priset eller om när i så fall när modellen dyker upp i butikerna, men produktchef David Montanya betonade att planen helt klart är att LG G8s ThinQ ska släppas i Sverige under 2019.

I så fall får kunderna en ny mobil som har Snapdragon 855-processor, 6,2-tums OLED-skärm (Full HD+-upplösning med 2248 x 1080 pixlar), 6 GB RAM samt 64 GB eller 128 GB inbyggt minne. Plus tre kameror med 13 Mp, 12 Mp respektive 12 Mp och ett 3550 mAh-batteri.

Med Air Motion i LG G8s ThinQ kan man till exempel hoppa mellan appar (observera att man ser en bild av en hand mellan de två app-ikonerna). Som här mellan Google Maps och musikspelaren ... Peter Gotschalk
Med Air Motion i LG G8s ThinQ kan man till exempel hoppa mellan appar (observera att man ser en bild av en hand mellan de två app-ikonerna). Som här mellan Google Maps och musikspelaren … Peter Gotschalk

Hand ID och Air Motion

Men det som verkligen skiljer de nya LG-flaggskeppsmodellerna, inklusive LG G8s ThinQ, från mängden är de nya Hand ID- och Air Motion-funktionerna.

På framsidan av mobilen har LG satt en ”time of flight-sensor”, en så kallad Z-kamera. ToF-sensorn är i själva verket en LED-sensor som mäter djup baserat på ljus som sickas ut från LED-sensorn och reflekteras tillbaka av ett givet föremål.

Beroende på hur lång tid ljuset tar på sig att färdas fram och tillbaka kan sensorn avgöra avståndet till föremålet och registrera mycket exakt i 3D vad föremålet gör framför mobilen.

I praktiken använder LG ToF-sensorn till de två ovan nämnda funktionerna: Hand ID och Air Motion.

... eller som här, där Air Motion används för att höja och sänka volymen. Foto: Peter Gotschalk
… eller som här, där Air Motion används för att höja och sänka volymen. Foto: Peter Gotschalk

I fallet med Hand ID kan Z-kameran skanna de små blodkärlen under huden på handflatan. Enligt LG är ådrorna i handen mer unika än fingeravtryck hos olika personer, på grund av deras form och omfattning, och därmed ger Hand ID högsta möjliga säkerhet. Om mobiltelefonen är låst med Hand ID behöver man bara hålla handen över skärmen i en kort sekund för att låsa upp mobilen.

Air Motion använder ToF-sensorn för att låta användaren styra mobilen genom att göra gester med fingrarna framför skärmen. Om man till exempel har mobilen i en hållare när man kör bil så kan man svara i telefon eller ringa, växla mellan appar eller höja och sänka ljudet genom att bara vifta med fingrarna. Utan att röra mobilen alls.

Vi provade Hand ID i LG:s monter och tekniken verkade fungera riktigt bra. Om den slutar som ännu en i raden av gimmickar som LG har hittat på genom åren eller om användarna kommer att ta till sig de nya sätten att sköta mobilen, återstår att se. Om och när LG G8s ThinQ kommer till butikerna.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen