Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

HTC och Valve gör Virtual Reality-glasögon

HTC hoppar på VR-tåget och allierar sig med företaget bakom spelplattformen Steam.

Skrivet av / 2015-03-02 - 16:47
HTC och Valve gör Virtual Reality-glasögon

På mobilmässan i Barcelona har HTC just avslöjat planer på att ta Virtual Reality ett steg närmare massmarknaden. Tillsammans med spelföretaget Valve, som är kända för Steam-plattformen med PC-spel, ligger de bakom headsetet Vive, som ska bli tillgängligt i en utvecklarversion under hösten 2015 som färdig produkt mot slutet av året.

På gång i 20 år
Virtual Reality (VR) är – näst efter flygande bilar – den revolutionerande teknik som har väntat runt hörnet under längst tid. De första fagra löftena om en ny och konstgjord verklighet kom i början av 90-talet, men det var inte förrän Facebook köpte det nystartade Oculus Rift 2014 som VR gick från dröm till business. Sedan dess har det strömmat in nyheter om nya VR-satsningar. Senast från Microsoft, som vill bygga in VR i gränssnittet i Windows 10. Och nu alltså även HTC, som förmodligen letar efter nya sätt att tjäna pengar.

– Det är sällsynt att ett företag har möjlighet att transformera hur människor interagerar med världen och hur de kommunicerar med varandra. Vi har tidigare lyckats med den målsättningen tack vare våra prisvinnande smartphones, och nu vill vi göra samma sak med VR-teknologin och möjliggöra saker som man tidigare bara har kunnat drömma om, säger HTC:s direktör för Norden och Storbritannien, Peter Frølund.

Med HTC Vive kommer man kunna gå runt och utforska en virtuell verklighet, underöka föremål från olika håll och interagera med omgivning. Headsetet ska få grafik av högsta kvalitet och en uppdateringshastighet av 90 Hz bådar gott för en flimmerfri ”verklighet”:

htc_vive-460x230

Tillsammans med headsetet lanseras en universal-VR-kontroll samt något som HTC kallas för Laser Lighthouses som sägs kunna registrera även mycket små handrörelser. Båda kontrollerna blir trådlösa.

Mer än bara spel
Genom partnerskapet med Valve har HTC tagit fram en utvecklarversion av headsetet. Det sker i ett nära samarbete med spelutvecklare som Vertigo Games, Bossa, Barry-Fireproof, Dovetail Games, Wemo Labs, Google, Steel Wool Games och Owichemy.

Potentialen sträcker sig dock längre än datorspel. Tillsammans med Valve tänker HTC överföra VR-tekniken till vardagsupplevelser, resor, sportaktiviteter och shopping. HTC tänker bland annat samarbeta med Google, HBO, Lionsgate och the National Palace Museum i Taiwan.

– Vive kommer att omdefiniera underhållning, det sätt som vi kommunicerar med varandra på och på sikt hur vi blir mer produktiva. HTC Vive är en realitet. Headsetet är här och det är färdigt innan vi hinner fram till 2016, säger Peter Frølund

Här är HTC:s demovideo om Vive:

https://www.youtube.com/watch?v=w5XVq4NLnwk

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen