Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Samsung börjar om från början

Samsung lanserar Galaxy S6 och S6 edge och det handlar om en tvättäkta nystart för elektronikjätten.

Skrivet av / 2015-03-01 - 18:30
Samsung börjar om från början

BARCELONA/MOBILE WORLD CONGRESS:

Project Zero var Samsungs interna kodnamn för utvecklingen av efterträdaren till Samsung Galaxy S6. Förra årets toppmodell har varit en försäljningsmässig besvikelse och ett ”wake-up call” för Samsung, som efter flera år som den absolut mest dominanta spelaren på den globala mobilmarknaden har tappat betydande marknadsandelar – både till Apple och till nya kinesiska aktörer som Huawei och Xiaomi.

Just därför var Project Zero en mycket passande beskrivning för hela processen med att utveckla nya Galaxy S6. Med andra ord har Samsung börjat om helt från början och både försökt lyssna till användarna och lära sig av sina egna erfarenheter, både framgångar och fiaskon. Detta berättade marknadschef David Kang när den koreanska mobiljätten visade upp sina nya toppmodeller för en liten skara teknikjournalister, inklusive undertecknad, som var inbjudna till Barcelona dagen före den officiella lanseringen på Mobile World Congress.

Det handlar om två helt nya toppmodeller: Den normala Samsung Galaxy S6 och Samsung Galaxy S6 edge med böjda skärmkanter.

Samsung Galaxy S6
Framifrån liknar den vanliga Samsung Galaxy S6 sin föregångare vid första anblicken, men det intrycket ändras så fort men rör vid telefonen, vars fram- och baksida är gjord av Gorilla Glass 4.

Bort med rubbet
Och handen på hjärtat, Samsung överdriver inte när de säger att det handlar om en nystart. Med Galaxy S6 och i synnerhet Galaxy S6 edge har de gjort upp med en lång rad dåliga traditioner från tidigare samt lanserat nya idéer som till och med kan få en cynisk teknikjournalist med en god portion Samsung-skepsis att spärra upp ögonen.

Borta är alla mängder av bloatware och onödiga funktioner, och borta är den plastiga och oinspirerade designen. Även ett par funktioner som vi har uppskattat i tidigare modeller har försvunnit. Nu är det till exempel slut med möjligheten att själv kunna byta batteri och utöka minnet via microSD. Och Samsung överlåter åt Sony att släppa smartmobiler i den dyrare änden som är vatten- och smutstäta.

Samsung Galaxy S6 Edge
Det går nästan inte att se om man inte vet om det, men längs både höger och vänster kant böjer skärmen av på Galaxy S6 edge. Den så kallade kantskärmen fyller flera funktioner.

Läcker design och användarvänliga funktioner
I stället har vi fått två toppmodeller, som precis som Galaxy Alpha har en exakt, diamantutskuren ram av en lätt men stark metallegering, medan både fram- och baksidan är gjord av Corning Gorilla Glass 4. Galaxy S6 har en skärm som precis som Galaxy Note Edge böjer av utåt, även om det i S6 edges fall både är skärmens högra och vänstra sida som kan användas som självständig ”kantskärm”. Telefonerna finns i pärlvitt, safirsvart, topasblå, platinaguld och smaragdgrön och är rena rama designpärlorna! Det är ingen beskrivning som Samsung brukar förknippas med, men den här gången är det välförtjänt.

SamsungGalaxyS6_group_front1

Vi har fått två telefoner med trådlös laddning, som stöder de två mest utbredda standarderna (PMA och Qi från WPC) och alltså kan användas med de absolut flesta trådlösa laddare som finns på marknaden. Dessutom går det att ladda mobilerna blixtsnabbt: 50 % batterikapacitet på 30 minuter.

Vi har fått en 16 Mp-kamera som startar på under 0,7 sekunder, vad man än sysslar med, genom att bara dubbeltrycka på hem-knappen. Kameran har en infraröd sensor som hjälper till att ställa in korrekt vitbalans, och så har den fått så kallad fokusspårning, vilket innebär att den automatiskt kan hålla skärpan och fokusera på motiv i rörelser – praktiskt om man vill ta bilder av barn!

Samsung Galaxy S6 Edge
På baksidan av båda modeller sitter en kamera med 16 Mp samt en infraröd sensor som hjälper till med inställningen av den automatiska vitbalansen. Den kan också användas som pulsmätare.

Vi har fått två Galaxy S-flaggskepp med en fingeravtrycksläsare som man inte behöver dra fingret över utan bara vidröra och vi har – eller rättare sagt: amerikanerna och sydkoreanerna har, för den här möjligheten har inte lanserats i resten av världen ännu – fått ett nytt betalningsmedel som heter Samsung Pay, som både kan användas med NFC (trådlös beröring, som även är den metod som används av Apples betalningslösning, Apple Pay) med Magnetic Secure Transmission, som fungerar genom att telefonen överför information från magnetremsor från användarens kreditkort trådlöst till betalterminalen, vilket är en metod som fungerar med ungefär 90 % av alla befintliga terminaler.

Toppspecifikationer
Vi har fått två supertelefoner med monsterspecifikationer. Båda modellerna har 5,1-tums skärmar av typen S-AMOLED och en skyhög upplösning på 2560 x 1440 pixlar (vilket är samma upplösning på LG G3, Samsung Galaxy Note 4 och Google Nexus 6), vilket ger en pixeltäthet på 557 ppi. Under skärmen sitter 3 gigabyte RAM-minne och antingen 32, 64 eller 128 gigabyte flash-minne. Processorn är förmodligen åttakärnig (detta kan variera från region från region) där fyra kärnor är klockade till 2,1 GHz och fyra till 1,5 GHz. Och operativsystemet som driver alltihop är Android Lollipop.

Samsung Galaxy S6 Edge
Den så kallade people stream-funktionen i Samsung Galaxy S6 edge. Här finns plats för fem favoritkontakter som alla får var sin färg …

Edge inte längre ett experiment
Som nämnts ovan introducerade Samsung kantskärmen redan i Galaxy Note Edge, som släpptes i höstas på IFA-mässan i Berlin, fast då handlade det om ett litet experiment och mobilen släpptes bara i ganska så få exemplar. Vi hoppas och tror att Samsung släpper lika många exemplar av Galaxy S6 edge som den vanliga Galaxy S6, för kantskärmen är inte bara en gimmick, den är både läcker och futuristisk och har fina, praktiska funktioner.

Den ena funktionen heter people stream och låter användaren välja fem favoritkontakter som får VIP-behandling i gränssnittet. Varje kontakt har sin egen ikon med personlig bild och en bestämd färg, och genom att svepa från höger eller vänster när skärmen är tänd så får man fram ikonerna på kantskärmen och kan till exempel ring eller SMS:a till kontakten direkt. Har man missat ett samtal så syns det direkt eftersom kontaktens speciella färg visas på kantskärmen.

Samsung Galaxy S6 Edge
… så att man till exempel aldrig behöver fundera på vem som har ringt.

Den andra funktionen heter information stream och har notiser och meddelanden – om till exempel mail och SMS, senaste väderprognoserna eller uppdateringar från Twitter – och kan plockas fram bara genom att stryka med fingret längs skärmkanten när mobilen är i viloläge.

Pris och tillgänglighet
Med nya Galaxy S6 och Galaxy S6 edge får Samsung äntligen tyst på alla kritiker, undertecknad inkluderad, som har tyckt att Samsung mest har kopierat sina konkurrenter.

Samsung Galaxy S6
Telefonerna finns i pärlvitt, safirsvart, topasblå (bara Galaxy S6), platinaguld och smaragdgrönt (bara Galaxy S6 edge).

Bortsett från på en punkt, för när det gäller priserna inte bara närmar sig Samsung Apple, utan passerar dem – och Apple är ju välkända för att ta bra betalt för sina iPhones.

Både Samsung Galaxy S6 och Samsung Galaxy S6 edge finns i svenska butiker från och med 10 april och kostar mellan 7 000 för den billigaste modellen (Galaxy S6 med 32 GB) och 10 500 kronor för den dyraste (Galaxy S6 edge med 128 GB). Så vitt vi vet innebär det att den största Galaxy S6 edge är den dyraste smartmobilen på hela marknaden, med en dryg tusenlapp ner till iPhone 6 Plus. Smaka på den, Apple!

SPECIFIKATIONER:

Samsung Galaxy S6
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skärm: 5,1-tums Super AMOLED, 2560 x 1440 (557 ppi)
Processor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Internminne: 3 GB
Minne: 32, 64 eller 128 GB
Kamera: 16 Mp (f1,9) + 5 Mp (f1,9)
Trådlöst: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mått: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
Vikt: 138 g
Batteri: 2550 mAh

Samsung Galaxy S6 edge
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skärm: 5,1-tums Dual edge Super AMOLED, 2560 x 1440 (557 ppi)
Processor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Internminne: 3 GB
Minne: 32, 64 eller 128 GB
Kamera: 16 MP f/1.9 + 5 MP f/1.9
Trådlöst: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mått: 142,1 x 70,1 x 7,0 mm
Vikt: 132 g
Batteri: 2600 mAh

SamsungGalaxyS6Edge_front1

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung läcker nästa Galaxy

Xiaomi vill göra din hälsa smart

Nya Xiaomi 13T-serien

Garmin-klocka för aktiv livsstil

Nu släpps iOS 17

Tidig död för Surface Duo

Rulla till toppen