Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Här visas framtiden

Nu börjar IFA 2015, mässan som visar oss framtidens produkter – som du kan köpa i morgon.

Av / 2015-09-02 - 15:12
Här visas framtiden

FA-mässan är Europas största elektronikmässa, med fler än 240 000 besökare och fler än 1 500 utställare på 150 000 kvadratmeters yta i Berlin.

IFA, som egentligen är en förkortning för Internationale FunkAusstellung, har hållit på i 90 år och årets är den 55 i ordningen. Ljud & Bild rapporterar direkt från mässan här varje dag, från onsdag till söndag.

Mässan brukar ge en tydlig fingervisning om vilka produkter vi kan förvänta oss att hitta i butikerna i höst. I år är vi ganska så säkra på att vi kommer att få se ett brett urval av 4K-TV-apparater i många fler storlekar, och kanske är det i år som OLED-skärmar med 4K-upplösning får sitt stora genombrott. En sak är säker: 4K-skärmarna blir billigare och billigare och det kommer dessutom mer 4K-material att titta på.

Miss-IFA-de-2

Alla de stora tillverkarna – Samsung, Sony, Philips, LG och Panasonic – visar upp sina nya TV-modeller under de kommande dagarna, men vi förväntar oss också flera Blu-ray-spelare med 4K (eller Ultra-HD som det också heter) som du faktiskt kan köpa redan i höst.

IFA handlar inte så mycket om foto, men räkna med att se fler kameror med 4K-video där än på många andra ställen, för 4K kommer för fullt till systemkameror i höst och nästa år.

Hemmabio har de senaste åren handlat mycket om soundbar-högtalare och det kommer det att göra i år också. Men nu blir ljudlimporna och ljudsocklarna mycket mer än bara högtalare. De får fler anslutningar och är trådlösa så att du kan strömma musik direkt – och kanske får vi se Dolby Atmos i en soundbar för första gången?

Hifi har alltid varit en stor del av IFA. På senare år har det dock skett en glidning från separata komponenter till trådlösa högtalare, hörlurar och anläggningar. Så kommer det att fortsätta även i år.

Trådlöst ljud växer med våldsam fart, och snart kan till och med kaffekokare spela trådlös musik.

En trend vi också kommer att se mer av är Hi-Res – högupplöst ljud. Spelare, hörlurar och trådlösa anläggningar och högtalare kommer att få allt bättre stöd för Hi-Res, vilket potentiellt kan ge ett bättre ljud än vad Spotify kan.

Eftersom Sony, Samsung och LG finns på plats är det bara naturligt att nya mobiler och surfplattor presenteras, fast inte på särskilt bred front. Det brukar handla om någon enstaka toppmodell. Det stora mobilsläppet kommer inte förrän på Mobile World Congress i februari.

Wearable-teknik, alltså produkter som man har på sig, till exempel armband och klockor, kommer vi också att få se på IFA-mässan, men wearables är fortfarande en ung produktkategori, så vi räknar inte med några sensationella nyheter.

Ljud & Bilds redaktion finns på plats under IFA 2015 och rapporterar dagligen.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

Den här lilla lådan kan göra dina gamla B&O-högtalare "trådlösa"

Den ultimata förstärkaren

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen