TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

High-End 2022: Estelon Extreme mk II

Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.

forfatter
Publicerad 2022-05-20 - 16:21

Estniska Estelon har på kort tid blivit ett hett samtalsämne i highend-kretsar. Ända sedan XA-modellen har de visat att de vågar gå sin egen väg. Deras högtalare liknar inte mycket annat där ute – somliga tycker nog att de går för långt, men för Estelon är de extrema formerna inte bara kosmetika. Det är akustik och teknik också.

Ingenstans är det så tydligt som i nya Estelon Extreme mk II.

De enorma högtalarna med fem element är uppdelade i två kabinett, där det ena kan höjas och sänkas!

1DA19343 255D 4FF4 B55C 4E46F6754990
Foto: Lasse Svendsen

Högtalarna, som här visas i färgen Midnight Opera, har en fjärrkontroll som styr höjden på mellanregisterkabinettet och med samma fjärr kan man vrida diskanten inåt. Estelon säger att detta gör det möjligt för användaren att anpassa sweetspot och fokus efter var någonstans i rummet man sitter. Utan att behöva flytta de 250 kilo tunga högtalarna.

Som har två 250 mm baselement från Accuton med deras CELL-membran med aluminium-sandwich, ännu ett i mellanregisterkabinettet tillsammans med ett 168 mm Accuton-mellanregister med CELL och en 25 mm-diskant. Även den med CELL-membran från Accuton.

Frekvensomfånget anges vara 25–60 000 Hz och trots en så låg systemimpedans som 3 ohm hävdar Estelon att den höga känsligheten på 91 dB/2,83 V gör det möjligt att använda en 20-wattsförstärkare.

Rummet ska helst vara större än 50 kvadratmeter, i det lilla demorummet lät högtalarna extremt tufft. Kari Bremnes och Bjørn Berge lät skrämmande bra och Estelon Extreme mk II gräver djupt i basen.

Priset? Lite drygt 2,5 miljoner kronor per par.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend