Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

High-End 2022: Estelon Extreme mk II

Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.

Skrivet av / 2022-05-20 - 16:21
High-End 2022: Estelon Extreme mk II

Estniska Estelon har på kort tid blivit ett hett samtalsämne i highend-kretsar. Ända sedan XA-modellen har de visat att de vågar gå sin egen väg. Deras högtalare liknar inte mycket annat där ute – somliga tycker nog att de går för långt, men för Estelon är de extrema formerna inte bara kosmetika. Det är akustik och teknik också.

Ingenstans är det så tydligt som i nya Estelon Extreme mk II.

De enorma högtalarna med fem element är uppdelade i två kabinett, där det ena kan höjas och sänkas!

1DA19343 255D 4FF4 B55C 4E46F6754990
Foto: Lasse Svendsen

Högtalarna, som här visas i färgen Midnight Opera, har en fjärrkontroll som styr höjden på mellanregisterkabinettet och med samma fjärr kan man vrida diskanten inåt. Estelon säger att detta gör det möjligt för användaren att anpassa sweetspot och fokus efter var någonstans i rummet man sitter. Utan att behöva flytta de 250 kilo tunga högtalarna.

Som har två 250 mm baselement från Accuton med deras CELL-membran med aluminium-sandwich, ännu ett i mellanregisterkabinettet tillsammans med ett 168 mm Accuton-mellanregister med CELL och en 25 mm-diskant. Även den med CELL-membran från Accuton.

Frekvensomfånget anges vara 25–60 000 Hz och trots en så låg systemimpedans som 3 ohm hävdar Estelon att den höga känsligheten på 91 dB/2,83 V gör det möjligt att använda en 20-wattsförstärkare.

Rummet ska helst vara större än 50 kvadratmeter, i det lilla demorummet lät högtalarna extremt tufft. Kari Bremnes och Bjørn Berge lät skrämmande bra och Estelon Extreme mk II gräver djupt i basen.

Priset? Lite drygt 2,5 miljoner kronor per par.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tivoli Audio lanserar ny högtalare - utan radio

Officiellt: JL Audio är nu en del av Garmin

DALI 40 år - firar med häftiga high-end-högtalare

Dynaudio i hållbart trä

Episk smäll från UE

Fullständigt sinnessjuk subwoofer

Rulla till toppen