Kraftig ljudplanka med 5.1-ljud

Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Annons
Annons
forfatter

Ljudet är halva upplevelsen sägs det, och även om tv-tillverkarna jobbat ihärdigt för att skapa bättre tv-ljud från sina slanka skärmar är det få saker som kan ersätta en riktig ljudanläggning. Nu är Sony på gång med ett nytt ljudsystem för den som vill uppgradera tv-ljudet: Sony HT-S40R består av en ”ljudplanka” med subwoofer, trådlösa bakhögtalare och allt.

Komplett 5.1 system

Sony HT-S40R
Sony HT-S40R bjuder på fronthögtalare, subwoofer och ”trådlösa” bakhögtalare. (Foto: Sony)

Sony HT-S40R är faktiskt ingen typisk ljudplanka såsom vi är vana vid, utan snarare en hybrid mellan ljudplanka och ett traditionellt 5.1 högtalarsystem. Anläggningen består av en trekanalig fronthögtalare som monteras under din tv medan surroundljudet återges av de dedikerade bakhögtalarna. Sony-systemet stödjer Dolby 5.1 surroundljud men den får klara sig utan äkta fullblods Dolby Atmos-ljud. Ljudet kan tas emot trådlöst eller via HDMI (ARC) ingången.

De flesta ljudplankorna på marknaden fungerar som huvudenhet med HDMI-anslutningar och liknande. På Sony HT-S40R sitter anslutningarna och förstärkarenheten placerade i subwoofern. Ett lite konstigt val tycker vi då det ju oftast är ljudplankan som är närmast tv:n medan subwoofern som regel gör sig bäst i ett hörn. Å andra sidan bidrar det säkert till att ljudplankan kan göras relativt slank och kompakt. Sony-anläggningen uppges till 600 watt utgångseffekt vilket borde vara nog för att återge rent och kraftfullt tv-ljud.

<
>

Trådlösa bakhögtalare kan ofta innebära en massa extra kablar kors och tvärs över rummet. Sony har emellertid löst detta genom att använda en separat trådlös förstärkarenhet som placeras bak i rummet. Helt trådlöst blir det dock inte eftersom du fortfarande behöver högtalarkablar – men du slipper i alla fall dra de över hela rummet.

Sony-anläggningen stödjer även Bluetooth så att du kan spela upp musik trådlöst från din mobil. Den ska även vara kompatibel med trådlöst ljud från utvalda Sony Bravia Tv. En egen USB-ingång finns också.

Annons
Läs också
Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Pris och tillgänglighet

Priset för Sony HT-S40R ligger på ca 4 500 kr och finns att köpa från maj 2021.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

TCL P815 spränger inga gränser, men gör inga stora hål i plånboken heller!
Vill du ha en TV som inte ser som en TV? Då kan Samsungs välsvarvade The Serif vara ett fräscht alternativ.
På jakt efter en elegant TV som tar lite plats? Då kan Samsungs minsta ram-TV vara ett smart alternativ.
MiniLED är årets stora nyhet på TV-fronten: med hjälp av tusentals små lysdioder hoppas tillverkarna kunna blåsa nytt liv i LCD-tekniken. Kinesiska TCL är en av de första som använder nymodigheten.
Panasonic introducerar flera spännande TV-modeller 2021, inklusive 3 nya 48-tums OLED-TV!
Vet du inte hur du ska bli av med alla pengar? C Seed har gjort en 165 tum stor MicroLED-TV som viks ihop och förvaras i golvet när den inte används.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.
Kommande ”House of the Dragon” är inte den enda Game of Thrones-prequeln som HBO håller på med!