Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Kraftig ljudplanka med 5.1-ljud

Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.

Ljudet är halva upplevelsen sägs det, och även om tv-tillverkarna jobbat ihärdigt för att skapa bättre tv-ljud från sina slanka skärmar är det få saker som kan ersätta en riktig ljudanläggning. Nu är Sony på gång med ett nytt ljudsystem för den som vill uppgradera tv-ljudet: Sony HT-S40R består av en ”ljudplanka” med subwoofer, trådlösa bakhögtalare och allt.

Komplett 5.1 system

Sony HT-S40R

Sony HT-S40R bjuder på fronthögtalare, subwoofer och ”trådlösa” bakhögtalare. (Foto: Sony)

Sony HT-S40R är faktiskt ingen typisk ljudplanka såsom vi är vana vid, utan snarare en hybrid mellan ljudplanka och ett traditionellt 5.1 högtalarsystem. Anläggningen består av en trekanalig fronthögtalare som monteras under din tv medan surroundljudet återges av de dedikerade bakhögtalarna. Sony-systemet stödjer Dolby 5.1 surroundljud men den får klara sig utan äkta fullblods Dolby Atmos-ljud. Ljudet kan tas emot trådlöst eller via HDMI (ARC) ingången.

De flesta ljudplankorna på marknaden fungerar som huvudenhet med HDMI-anslutningar och liknande. På Sony HT-S40R sitter anslutningarna och förstärkarenheten placerade i subwoofern. Ett lite konstigt val tycker vi då det ju oftast är ljudplankan som är närmast tv:n medan subwoofern som regel gör sig bäst i ett hörn. Å andra sidan bidrar det säkert till att ljudplankan kan göras relativt slank och kompakt. Sony-anläggningen uppges till 600 watt utgångseffekt vilket borde vara nog för att återge rent och kraftfullt tv-ljud.

<
>

Trådlösa bakhögtalare kan ofta innebära en massa extra kablar kors och tvärs över rummet. Sony har emellertid löst detta genom att använda en separat trådlös förstärkarenhet som placeras bak i rummet. Helt trådlöst blir det dock inte eftersom du fortfarande behöver högtalarkablar – men du slipper i alla fall dra de över hela rummet.

Annons

Sony-anläggningen stödjer även Bluetooth så att du kan spela upp musik trådlöst från din mobil. Den ska även vara kompatibel med trådlöst ljud från utvalda Sony Bravia Tv. En egen USB-ingång finns också.

Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Pris och tillgänglighet

Priset för Sony HT-S40R ligger på ca 4 500 kr och finns att köpa från maj 2021.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.