TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Kraftig ljudplanka med 5.1-ljud

Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.

forfatter
Publicerad 2021-04-07 - 17:22

Ljudet är halva upplevelsen sägs det, och även om tv-tillverkarna jobbat ihärdigt för att skapa bättre tv-ljud från sina slanka skärmar är det få saker som kan ersätta en riktig ljudanläggning. Nu är Sony på gång med ett nytt ljudsystem för den som vill uppgradera tv-ljudet: Sony HT-S40R består av en ”ljudplanka” med subwoofer, trådlösa bakhögtalare och allt.

Komplett 5.1 system

Sony HT-S40R
Sony HT-S40R bjuder på fronthögtalare, subwoofer och ”trådlösa” bakhögtalare. (Foto: Sony)

Sony HT-S40R är faktiskt ingen typisk ljudplanka såsom vi är vana vid, utan snarare en hybrid mellan ljudplanka och ett traditionellt 5.1 högtalarsystem. Anläggningen består av en trekanalig fronthögtalare som monteras under din tv medan surroundljudet återges av de dedikerade bakhögtalarna. Sony-systemet stödjer Dolby 5.1 surroundljud men den får klara sig utan äkta fullblods Dolby Atmos-ljud. Ljudet kan tas emot trådlöst eller via HDMI (ARC) ingången.

De flesta ljudplankorna på marknaden fungerar som huvudenhet med HDMI-anslutningar och liknande. På Sony HT-S40R sitter anslutningarna och förstärkarenheten placerade i subwoofern. Ett lite konstigt val tycker vi då det ju oftast är ljudplankan som är närmast tv:n medan subwoofern som regel gör sig bäst i ett hörn. Å andra sidan bidrar det säkert till att ljudplankan kan göras relativt slank och kompakt. Sony-anläggningen uppges till 600 watt utgångseffekt vilket borde vara nog för att återge rent och kraftfullt tv-ljud.

Order – januari 2, 2022 @ 12:38 e m Order – januari 2, 2022 @ 12:36 e m
<
>

Trådlösa bakhögtalare kan ofta innebära en massa extra kablar kors och tvärs över rummet. Sony har emellertid löst detta genom att använda en separat trådlös förstärkarenhet som placeras bak i rummet. Helt trådlöst blir det dock inte eftersom du fortfarande behöver högtalarkablar – men du slipper i alla fall dra de över hela rummet.

Sony-anläggningen stödjer även Bluetooth så att du kan spela upp musik trådlöst från din mobil. Den ska även vara kompatibel med trådlöst ljud från utvalda Sony Bravia Tv. En egen USB-ingång finns också.

Läs också Världens bästa soundbar-högtalare? För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

Pris och tillgänglighet

Priset för Sony HT-S40R ligger på ca 4 500 kr och finns att köpa från maj 2021.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend