Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

UE Premier: Galenskapen känner inga gränser

Ett par av den nya toppmodellen Ultimate Ears UE Premier har totalt 42 element. Och en prislapp på över tusen kronor - per element!

Av / 2023-08-12 - 18:01
UE Premier: Galenskapen känner inga gränser

För några år sedan handlade allt om att klämma in så många element som möjligt i high-end öronproppar. Ultimate Ears har delvis varit ansvariga för att elda på kriget, inklusive UE-18 Pro från 2011, som hade sex element för varje öra. UE-18+ Pro, som den här journalisten testade för bara några månader sedan, har samma antal element. Med en prislapp på över 20 000 kronor gav de både öron och plånböcker en rejäl omgång.

Men allt detta bleknar i jämförelse med de senaste UE Premier.

UE Premier with case
Gravering med ditt namn ingår i priset. Foto: Ultimate Ears

Många eller få element?

Flera konkurrenter har på senare tid reducerat antalet element. Särskilt inom hi-fi-sektorn används ofta ett eller högst två. Det är nämligen lättare att uppnå en bra fasrespons med färre element, eftersom även en liten tidsfördröjning i överföringen av ljudet mellan dem resulterar i sämre dynamik och en mindre exakt ljudbild. Istället är målet att göra ljudet från ett enda element perfekt. Sennheiser och Beyerdynamic är några av dem som förespråkar ett enda element.

Till det säger Ultimate Ears: ”Dra åt skogen!” Med det nya flaggskeppet Premier har de klämt in inte mindre än 21 element – i varje öronpropp!

UE Premier Expanded
Foto: Ultimate Ears

Balanserade armaturer

Flera av dem är av typen balanserad armatur, men exakt vilka och hur många är inte specificerat. Deras fördel jämfört med konventionella dynamiska element är att de är snabbare och kan återge fler detaljer – särskilt i det övre registret. Nackdelen är att de inte kan drivas lika hårt – man får lägre ljudnivåer före förvrängning. Detta åtgärdas genom att använda fler av dem. Många fler.

Läs också Du har inte upplevt galenskap förrän du har hört de här De extrema, formgjutna öronpropparna UE 18+ Pro har blivit ännu galnare!

Ett femvägs delningsfilter innebär att några av de 21 elementen återger samma frekvensregister. Fördelningen är följande:

  • 2 dubbla subbasar

  • 4 dubbla sub/mellanregisterbasar

  • 1 fyrdubbelt mellanregister

  • 1 True Tone-diskant

  • 1 fyrdubbel superdiskant

UE Premier drivers
Foto: Ultimate Ears

21 membran

Det kan verka som om antalet verkliga element faktiskt ”bara” är 9, medan man kommit upp i talet 21 genom att istället räkna antalet membran. Nåja, vem bryr sig. Det finns åtminstone gott om rörelse i dessa öronsnäckor!

Alla dessa membran sträcker ut frekvensområdet hela vägen från ohörbara 5 Hz ända upp till 40 kHz. Känsligheten är hela 126 dB, så de behöver knappt någon förstärkare alls. Men förstärkaren bör ändå vara av god kvalitet, inte minst på grund av den låga impedansen på 15 ohm.

”UE PREMIER är UE Pros mest kraftfulla, nyanserade och mångsidiga in-ear-monitorer hittills. För musikälskare och audiofiler som vill höra musik med bästa möjliga uppspelning sätter UE PREMIER en ny guldstandard för exceptionell ljudkvalitet”, säger Ultimate Ears.

UE Premier parts
Höljen i flera färger att välja mellan. Foto: Ultimate Ears

Ultimate Ears UE Premier: Pris och tillgänglighet

Ultimate Ears UE Premier är tillgänglig för beställning nu och kan bli dina för den nätta summan av 42 490 kronor, till exempel hos Thomann. Eller beställ via custom.ultimateears.com för 2 999 USD, plus frakt och skatt. Finns även med en ventil som släpper in omgivande ljud, mot extra kostnad.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dyson lanserar sina första hörlurar

Öronproppar för tuff användning

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Rulla till toppen