Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Spatial Audio: AirPods Pro får 3D-ljud

Spännande uppdatering till Apple AirPods Pro ger stöd för virtuellt 3D-surroundljud – inklusive för Dolby Atmos!

Av / 2020-06-22 - 21:29
Spatial Audio: AirPods Pro får 3D-ljud

På WWDC-evenemanget presenterade Apple en fiffig funktion till sina populära trådlösa hörlurar AirPods Pro som heter Spatial Audio, eller rättare sagt: 3D-surroundljud för öronproppar.

Att klämma in ljudet från en tvättäkta surroundanläggning med separata högtalarkanaler i ett par öronproppar är ingen enkel sak. Men Apple påstår att de har lyckats: med hjälp av avancerade algoritmer som ändrar ljudsignalens fas, frekvens och volym ska de ha åstadkommit en trovärdig surroundeffekt.

Virtuellt 3D-ljud är inget nytt, men Apples Spatial Audio tar även hänsyn till lyssnarens egna huvudrörelser inne i ”ljudrummet”. De inbyggda gyroskopen i AirPods Pro registrerar huvudrörelser och ser till att ljudbilden är stabil och centrerad – så att till exempel röster på skärmen håller samma platser.

Spatial Audio jämför även information om huvudrörelser och skärmen så att ljudbilden alltid är centrerad på skärmen. På detta sätt hävdar Apple att de kan placera en ljudeffekt praktiskt taget var som helst i en tredimensionell ljudbild, som anpassar sig efter lyssnarens rörelser.

Spatial Audio för AirPods Pro ska fungera med 5.1- och 7.1-ljudformat samt Dolby Atmos. Det ska bli spännande att testa om Apple har fått till det här lika bra som de påstår!

Läs också Audeze Mobius Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Spatial Audio: AirPods Pro får 3D-ljud”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen