Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Slutna planmagneter från HiFiMAN

HiFiMAN Audivina är något så sällsynt som ett par slutna planmagnetiska hörlurar.

Av / 2023-03-08 - 16:13
Slutna planmagneter från HiFiMAN

HiFiMAN har presenterat sin senaste skapelse Audivina, som är en sällsynthet bland hörlurar: ett par slutna kåpor – med planmagneter. De använder HiFiMANs senaste Stealth-magneter för bästa möjliga renhet och transparens.

Vad är planmagneter?

Planmagneter använder en tunn folie upphängd mellan två magneter, där folien vibrerar med den elektriska signalen och producerar ljud. De är snabbare och lättare än dynamiska element, men eftersom de har en mycket kortare “slaglängd” behöver de en motsvarande större membranarea för att producera basenergi. Där dynamiska element ofta mäter 40–50 mm i diameter är planmagneter vanligtvis 80 mm eller större. Exakt hur stora de är på Audivina får vi snart veta.

hifiman-audivina-closed-back-headphones-2-scaled
Foto: HiFiMAN

Festivalhuset i Bayreuth – rätt i örat?

Audivina har hörselkåpor i trä, med en resonanskammare inspirerad av den akustiska arkitekturen i konsertsalen vid Bayreuthfestspelen i Tyskland. Ursprungligen byggd för framföranden kompositören Richard Wagners verk. Akustiken är bland annat världsberömd för sin stora efterklang, trots blygsamma interna mått. Detta beror på att rummets ytor är konstruerade med många skrymslen och vrår – vilket gör att ljudet tar extra lång tid för att nå lyssnaren.

Samma princip används i HiFiMAN Audivina. Ljudet tar en lång väg genom kammaren, vilket borde ge oss en extra bred ljudbild, långt utöver vad man normalt förknippar med ett par hörlurar.

hifiman-audivina-closed-back-headphones-2-scaled
Foto: HiFiMAN

Gjord för komfort och kvalitet

Huvudbågen är tillverkad med datorstyrda verktyg, med oerhört hög noggrannhet, och sedan handpolerad för att på bästa sätt kombinera komfort och kvalitet. Vikten är å andra sidan ganska hög, 470 gram. Det är dock bara 40 gram mer än HiFiMAN Arya och 30 gram mer än HE1000se, och ingen av dem känns tung på huvudet.

Läs också De mest upplösta hörlurarna HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som ska vara helt ”transparenta” och förvisa varje tecken på förvrängning till avgrunden.

Öronkuddarna är gjorda av vad som påstås vara en miljövänlig läderimitation, och vi lovas att både ljud och komfort är på en nivå som är anpassad för långa lyssningssessioner. Något som är den största utmaningen med slutna hörlurar, som naturligtvis ventileras mycket mindre än öppna, vilket gör öronen svettigare.

hifiman-audivina-closed-back-headphones-4-scaled
Foto: HiFiMAN

Kabler

Det följer med både en 1,5 meter obalanserad kabel med en 3,5 mm kontakt och en 3 meters obalanserad kabel med en 6,3 mm kontakt. Finsmakarna glöms inte heller bort, eftersom den också levereras med en 3-meters balanserad XLR-kabel.

Frekvensresponsen uppges till 5 Hz-55 kHz, medan impedansen på låga 20 ohm kräver en bra och stabil förstärkare med låg utgångsimpedans för att hålla distorsionen nere och baskontrollen uppe. Du använder knappast en rörförstärkare med dessa.

Läs också Dyr teknik som låter bäst i klassen I kategorin öppna hörlurar är detta vår nya favorit i prisklassen under 5 000 kr. Säg hej till HiFiMAN Sundara.

Känsligheten på 97dB med 1 mW bör ge en helt anständig upplevelse från en genomsnittlig hörlursutgång, men du ska se att du får mycket bättre ljud från en dedikerad hörlursförstärkare.

hifiman-audivina-closed-back-headphones-1-scaled
Foto: HiFiMAN

HiFiMAN Audivina: pris och tillgänglighet

HiFiMAN Audivina kommer i butik före slutet av mars, och med ett rekommenderat pris på 2000 dollar borde det betyda någonstans mellan 20 000 och 25 000 kronor.

Läs också En dröm man inte vill vakna från Om du ska släppa lös galenskapen en gång i livet och skaffa ett par svindyra hörlurar som sänder dig till himmelen och din förmögenhet åt skogen, varför inte låta den gången vara nu?

Mer info: https://hifiman.com/

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen