Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nya Focal Utopia: Galenskapen fortsätter

När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?

Av / 2022-09-19 - 15:42
Nya Focal Utopia: Galenskapen fortsätter

Focal Utopia är några av de bästa dynamiska hörlurarna vi har hört. Med fantastisk transparens, låg distorsion och extrem dynamik! Bland annat tack vare de lättaste och tunnaste membranen på marknaden, om man bortser från planmagneter och elektrostater. Själva hörlurarna väger ändå lätt, 490 gram utan kabel.

Sex år senare får vi nu uppföljaren, New Utopia. Och vi lovas att de nya hörlurarna kommer att flytta fram gränserna ännu en gång.

Foto: Focal

“Riktiga högtalare på huvudet”

Målet med Focal Utopia var att ge oss ett par hörlurar som låter som ett par high-end högtalare – på huvudet. Vi tycker att de till stor del lyckats med detta, tack vare sina egna element, och med New Utopia lovas vi att tillverkaren har kommit ännu närmare målet.

Pressmeddelandet innehåller löften som “en intravenös injektion av detaljer och dynamik”, och en “musikalisk prestanda som väcker känslor och djup”.

Foto: Focal

Bikakemönster

Den nya versionen av Utopia har fått ett förnyat yttre. När vi testade Clear MG fascinerades vi av det markerade bikakemönstret både i och utanpå klockorna.  Hexagoner som är störst längst ut, som blir gradvis mindre inåt mitten.

Storleksförhållandet mellan dem är sådant att arean för en större figur motsvarar summan av två mindre figurer. Detta kallas Fibonacci-sekvensen, som återkommer i naturen bland annat på snigelskal, blommor och mycket annat. Tanken med att överföra den till akustik är att den ger bättre luftflöde, gör resonanser mer harmoniska med varandra, med bättre ljud som resultat.

Läs också Focal Clear MG: Fantastiska hörlurar – med en enda brist Focal Clear MG är uppgraderade med membran av rent magnesium. Vilket visar sig ge ännu bättre ljud.

Det asymmetriska mönstret leder också till oöverträffad akustisk transparens, och ger därmed ingen akustisk komprimering för det blixtsnabba berylliumelementet.

På nya Utopia är bikakemönstret målat i läcker antracitfärg.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Lammskinnskuddar och ny båge i kolfiber

Klockorna är upphängda i en gaffel, eller en yoke. Denna tillverkas nu av gjuten återvunnen kolfiber. Fibrerna lägger sig aldrig på samma sätt, vilket gör att varje hörlur får lite olika ljusreflektion från gaffeln. Kuddarna är i minnesskum täckta av “lammskinn som andas” och ska göra att du kan bära hörlurarna i timmar i sträck utan att det går ut över komforten.

Bågen täcks också av äkta läder, allt i allt äkta premiumfinish från ände till ände. Alla material väljs utifrån låg vikt och hög komfort. Ändå väger också den nya Utopia 490 gram.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Beryllium med nya spolar

Focal använder beryllium som membranmaterial för sina toppmodeller, och Utopia kan naturligtvis inte vara något undantag. Membranet är M-format om det ses i profil, för att ge det en extra styvhet, och formen ska också effektivt absorbera eventuella resonanser.

Spolen är nu lättare än tidigare, med en raffinerad legering av koppar och aluminium. Tillsammans med en ultratunn upphängning lovas vi “det lättaste och snabbaste hörlurselementet vi hittills har sett från Focal”.

Hela konstruktionen har utvecklats och handbyggts på fabriken i Saint Etienne, Frankrike.

Läs också Focal Utopia Precis som Formel 1 tänjer på gränserna för vad som är möjligt för bilar har Focal tagit hörlurar till sitt yttersta med Utopia.

5hz till 50khz

De nya elementen ska göra nya Utopia bättre på alla sätt, men inte minst när vi pratar precision i diskantområdet. Detta är området där de flesta hörlurar visar sig vara som mest olinjära, och vi är spända över att se hur Utopia anno 2022 står sig där.

Foto: Focal

Tillbehör

Nya Utopia levereras med både en 1,5 meter lång kabel med en kombinerad 3,5 och 6,3 mm kontakt och en 3 meter lång 4-polig XLR-kabel för balanserad drift. Bärväska för enkel och säker transport, samt en läderklädd förvaringslåda som understryker exklusiviteten.

Focal Utopia 2022
Foto: Focal

Focal Utopia (2022): Pris och tillgänglighet

Nya Focal Utopia förväntas finnas i lager i början av oktober 2022. Priset är rejält: runt 55 000 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen