Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

FiiO Q15: En riktigt häftig bärbar DAC-förstärkare

Superupplösning med två AKM DAC-enheter och massor av kraft för dina hörlurar. FiiO Q15 ska vara lika bra för PC och Mac som den är för mobiltelefoner.

Av / 2023-11-21 - 17:22
FiiO Q15: En riktigt häftig bärbar DAC-förstärkare

FiiO Q15 är en bärbar hörlursförstärkare med inbyggd DAC. Med dubbla AKM DAC-chip skickar den ner brusgolvet till den djupaste avgrunden, och digitala ljudformat stöds upp till 32-bitars/768 kHz PCM och även DSD512. Ett format för ett fåtal, men som fortfarande kommer att vara mycket uppskattat av de initierade. Vi skulle vilja hävda att det mer utbredda MQA – som också stöds – är mer relevant än DSD, även om formatet har väckt kontroverser för att inte vara äkta förlustfritt högupplöst ljud.

FiiO Q15 3
Foto: FiiO

Färgskärm

En IPS-färgdisplay ger en överblick över val av ingång, ljudformat, batteristatus och ljudupplösning, och med både USB-C och koaxial digital ingång kan den användas med nästan vilken digital källa som helst. Oavsett om det gäller mobil, laptop eller till och med stationära musikstreamers och CD-spelare.

Läs också Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!

Bluetooth

DAC:n har dessutom en inbyggd Bluetooth-mottagare och kan strömma musik trådlöst direkt från din mobiltelefon. Med både aptX HD och LDAC codecs inbyggda lovar vi att ljudkvaliteten är väl omhändertagen.

När FiiO Q15 avkodar digitalt ljud från mobiltelefonen använder den ström från sitt eget batteri, så att den inte påverkar batteritiden i mobiltelefonen. DAC:n stöder alla mobiltelefoner med USB-C-anslutning, inklusive Android och iPhone 15. Äldre iPhone-modeller kräver en särskild övergång till USB, t.ex. Apples egen kameraadapter.

FiiO Q15 7
Foto: FiiO

Balanserad

Förutom den vanliga obalanserade hörlursutgången har FiiO Q15 en balanserad 4,4 mm-utgång. Med denna ska förstärkaren kunna leverera upp till 1610 mW effekt i 32 ohm, vilket är en ganska vanlig hörlursimpedans. 340 mW i 300 ohm är fortfarande mycket respektabelt. Varför effekten i 16 ohm uppges vara en bra bit lägre (635 mW) än i 32 ohm, när den borde vara högre, förklaras inte.

Med obalanserad belastning har den upp till 625 mW i 32 ohm, och en marginellt högre 750 mW i 16 ohm. Den uppges klara 85 mW i 300 ohm.

Vad allt detta innebär i praktiken är något vi kommer att ta reda på i ett test inom en snar framtid.

FiiO Q15 1
Foto: FiiO

FiiO Q15: Pris och tillgänglighet

Den portabla DAC-förstärkaren FiiO Q15 kommer att börja säljas i slutet av december/januari och priset kommer att vara 399 Euro.

Mer info: fiio.com

FiiO-Q15-2 FiiO-Q15-5 FiiO-Q15-6 FiiO-Q15-4 FiiO-Q15-8
<
>
Foto: FiiO
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dyson lanserar sina första hörlurar

Öronproppar för tuff användning

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Rulla till toppen