Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Denon PerL: Skräddarsydda för din hörsel

Med Denons uppköp av Nura kan de nu ge oss några av de mest avancerade öronpropparna på marknaden, nämligen PerL och PerL Pro.

Av / 2023-08-21 - 16:07
Denon PerL: Skräddarsydda för din hörsel

Vi tar det från början: Nura har gjort några av de mest imponerande produkter vi har hört, med NuraPhone och de trådlösa öronpropparna NuraTrue och NuraTrue Pro. Men i våras kom nyheten att Denon har köpt upp dem, och från och med nu finns det inte längre några produkter under namnet Nura.

Istället har Denon nu tagit över tekniken och de första produkterna blir de helt trådlösa öronpropparna PerL och PerL Pro. Och de är i stort sett identiska med NuraTrue och NuraTrue Pro.

Denon-PerL-Pro-hearing
Denon PerL och PerL Pro anpassar ljudet efter användarens hörsel. Skärmdump: Denons webbinarium

Justeras efter hörseln

Det som är riktigt speciellt med öronpropparna är att de anpassar sig till användarens unika hörsel, med Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT). Genom att skicka testtoner in i örat och mäta vad som kommer ut igen vet algoritmen vilka filter som fungerar och vilka som inte gör det.

Algoritmen tar hänsyn till både hörseltestet och användarens ålder när den skapar en ljudprofil.

Journalistens egen erfarenhet av Nura-produkter är att dessa är några av de mest spännande – och bäst ljudande – produkterna på området. Det innebär att förväntningarna på Denons nya öronproppar är enormt höga.

Stora element

PerL och PerL Pro använder båda stora 10 mm element, men Pro-modellen har ett mer avancerat membran med ett trippellager och användning av titan. Ljudet är därmed bättre.

Denon PerlPro_2-enhanced
Denon PerL Pro känns igen på metallringarna i ytterkanten. Foto: Denon

Förlustfritt ljud i Pro-modellen

Pro-modellen har också den nya aptX Lossless-kodeken, som ger äkta CD-kvalitet via Bluetooth. Den sägs vara ännu bättre än LDAC-kodeken, och ger 16-bitars ljud utan någon förlust. Detta hämtar den från NuraTrue Pro, som också fick ett mycket bra betyg av oss, med en subtil men viktig förbättring när vi testade med Lossless-kodeken.

Pro-modellen är också den enda av de två med multipoint-anslutning, vilket innebär att den kan anslutas till två källor samtidigt.

Brusreducering

Båda modellerna har aktiv brusreducering, men endast Pro-modellen har adaptiv brusreducering. Det innebär att mängden brusreducering anpassas efter situation och miljö. Den lär sig också att bli bättre allt eftersom man använder den.

Pro-modellen har även 5-bands tonkontroll (EQ) samt rumsligt ljud, eller Spatial Audio från Dirac. Vår erfarenhet av detta är att det ger en subtil 3D-effekt till innehållet, men inte mer än att det fortfarande känns som stereo och inte surroundljud. Journalisten tyckte att ljudet var bättre utan denna effekt, och det är inte något som vi skulle lägga särskilt stor vikt vid i valet mellan de två modellerna.

Denon PerL_2-enhanced
Denon PerL. Foto: Denon

Bas = Immersion

Båda modellerna har en så kallad Immersion-funktion i appen, vilket missvisande nog faktiskt betyder basjustering. Det är samma sak som med Nura-produkterna, och vår erfarenhet är att denna basjustering faktiskt gör mycket för ljudet, och eftersom det inte maskerar mellanregistret när basen ökas är det en uteslutande positiv funktion.

Batteritid

Båda modellerna har bra batteritid, där Denon PerL har 6 timmar i propparna, med tre extra laddningar i etuiet. Totalt 24 timmar där, med andra ord. För PerL Pro ökas den totala speltiden till 32 timmar, med 8 timmar i själva propparna.

Denon-PerL-Pro-1-enhanced
PerL Pro. Foto: Denon

Denon PerL och Denon PerL Pro: Pris och tillgänglighet

Båda öronpropparna kommer att finnas tillgängliga under de närmaste dagarna, för 199 respektive 349 USD; exakt samma pris som Nura tog för sina. Här hemma innebär det cirka 2 500 kronor för Denon PerL och 4 000 kronor för PerL Pro.

Ljud & Bilds tankar

Baserat på Denons webbpresentation av de två produkterna idag verkar de faktiskt vara identiska med NuraTrue och NuraTrue Pro. Vi förväntar oss vissa skillnader, till exempel i appgränssnittet etc, och kanske kommer Denon att ha justerat ljudbalansen något för att bättre matcha andra Denon-modeller på marknaden.

Men skillnaderna mellan Denon PerL och PerL Pro är exakt desamma som mellan NuraTrue och NuraTrue Pro, inklusive Pro-modellens aptX Lossless-kodeken, titanmembranelement, batteritid och Dirac spatial audio. Designen är också mycket lik, med standard- och Pro-modellerna skilda åt genom att Pro har en metallring runt sig.

Det ska bli spännande att se om så är fallet. Vi har fortfarande NuraTrue Pro liggande och kommer därför att pröva om det är någon skillnad alls.

Återförsäljare är HiFi Klubben

Läs också:

Nura NuraTrue

Intelligenta öronproppar

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Läs hela testet

Nura NuraTrue Pro

Bluetooth med CD-kvalitet

NuraTrue Pro är först på marknaden med förlustfritt Bluetooth-ljud. Dessutom låter de förbaskat bra tack vare ett ljud som är skräddarsytt efter dina öron.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Rulla till toppen