Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Bättre ljud och tydligare röst med Technics AZ80 och AZ60M2

Technics lovar tydligare samtal och bättre brusreducering än någonsin tidigare med de helt nya flaggskeppspropparna EAH-AZ80 och de uppdaterade EAH-AZ60M2.

Av / 2023-05-23 - 07:46
Bättre ljud och tydligare röst med Technics AZ80 och AZ60M2

Technics är redo med två nya brusreducerande öronproppsmodeller. Vi har särskilt höga förväntningar på flaggskeppet EAH-AZ80 och kommer snart att testa det. Då får vi också en ny version av en favorit i sin klass, EAH-AZ60M2. Båda är gjorda för dem som vill ha högsta ljudkvalitet och komfort, men också bästa möjliga samtalsljud under mobil- och videosamtal.

Bäst ljud med flaggskeppet

De två nya modellerna har mycket gemensamt, men kännetecknas av att den dyrare AZ80 har ett större element, med ett membran på 10 mm, jämfört med 8 mm för AZ60M2. Således förväntar vi oss ett bättre, mer dynamiskt ljud från storebror.

Läs också Sagolikt, Technics Technics utstrålar ett enormt självförtroende med EAH-AZ60.

Däremot stöder de båda den pålitliga LDAC-kodeken. Som i teorin går hela vägen upp till 24-bit/96 kHz, men då är det viktigt att betona att detta inte är lossless ljudkvalitet. Du får å andra sidan nästan förlustfritt upp till 16-bit/44 kHz, vilket ändå är mycket bra för Bluetooth-ljud.

EAH-AZ80 driver-enhanced
EAH-AZ80 har ett större element med ett 10 mm membran. Foto: Technics

JustMyVoice isolerar rösten

Technics har utvecklat en teknik som de kallar JustMyVoice. Kort sagt, användarens röst plockas upp av dedikerade mikrofoner, medan andra speciella mikrofoner fångar upp och undertrycker yttre buller Användarens röst isoleras effektivt med så kallad strålformning.

Resultatet är att användarens röst når fram tydligt till mottagaren, oavsett om man sitter i en blåsig bilkupé eller håller ett möte på ett bullrigt café. Åtminstone enligt Technics själva.

Technics-EAH-AZ80-black-enhanced Technics-EAH-AZ80-silver-enhanced
<
>
EAH-AZ80. Foto: Technics

Marknadens bästa brusreducering?

Båda öronproppsmodellerna har Dual Hybrid brusreducering från Technics. Resultatet ska bli klassledande brusreducering, tack vare en kombination av både digitala och analoga filter samt högkvalitativa mikrofoner. Allt detta för att avlägsna oväsen både från utsidan och insidan av öronsnäckorna.

Läs också De bästa budgetpropparna Technics EAH-AZ40 gör så mycket rätt att man kan undra varför man egentligen skulle lägga mer pengar.

Technics betonar att effekten varierar från person till person, delvis på grund av öronens form. Därför bör man prova de olika öronkuddarna som följer med den, för att hitta de som passar bäst. Technics Audio Connect-appen används sedan för att finjustera.

Technics EAH-AZ80 lifestyle-enhanced
Multipoint med tre enheter samtidigt. Foto: Technics

Omgivande ljud

När du vill höra miljön omkring dig finns det två lägen: “Natural Ambient” och “Attention”. Den första fångar hela omgivningen, medan den senare fångar huvudområdet för mänskliga röster. Så du hör när folk pratar med dig, men inte nödvändigtvis när fåglarna kvittrar i skogen runt dig.

 

Technics-EAH-AZ60M2-blue-enhanced Technics-EAH-AZ60M2-silver-enhanced Technics-EAH-AZ60M2-black-enhanced
<
>
Technics EAH-AZ60M2. Foto: Technics

Multipunkt

Båda öronproppsmodellerna, som förresten båda har IPX4-vattenavstötning, har mutipunktsanslutning, och där de flesta andra är begränsade till två enheter samtidigt, hanterar Technics tre. Till exempel mobil, surfplatta och bärbar dator. Så du kan lyssna på musik på den ena, prata genom den andra och genomföra onlinemöten med den tredje. Och alltid veta att ljudet kommer genom öronpropparna när du växlar mellan uppgifter på olika enheter.

Lång batteritid

Batterilivslängden på båda öronproppsmodellerna är 7,5 timmar utan brusbehandling, medan den sjunker till 7 timmar med brusreducering eller omgivande ljud aktiverat. 24–25 timmar extra från laddningsfodralet kommer också till nytta.

Technics EAH-AZ60M2
Du kan träna med öronsnäckorna tack vare IPX4-certifiering. Det finns dock mer specialiserade öronproppar för ändamålet. Foto: Technics

Technics EAH-AZ80 och EAH-AZ60M2: Pris och tillgänglighet

Technics EAH-AZ60M2 kostar cirka 250 euro, medan EAH-AZ80 hamnar på 300 euro. Båda är tillgängliga “snart”. Vi har redan fått AZ80 för test och är spända över att se vad den kan göra!

Mer info: technics.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen