Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonus faber Omnia: Trådlös bordshögtalare

AirPlay, HDMI och skivspelaringång, Omnia har allt man behöver.

Skrivet av / 2022-02-22 - 16:45
Sonus faber Omnia: Trådlös bordshögtalare

Du hittar dem överallt. Små, stora, platta, avlånga. Trådlösa högtalare finns i alla varianter, och soundbar-högtalarna som går att koppla till TV:n kan också spela trådlös musik. Med andra ord behöver man egentligen inget mer än en trådlös soundbar för att få ljud i hemmet.

Om man inte är över genomsnittet intresserad av ljudkvalitet och inte vill ha en lång soundbar av grå plast liggande på TV-bänken i vardagsrummet, vill säga.

Ungefär så tror jag att Livio Cucuzza tänkte när han designade Sonus faber Omnia. Som är en trådlös allt-i-ett-högtalare som även kan fungera som en soundbar.

OMNIA WG 1
Omnia finns i grafitgrått och valnöt. Foto: Sonus faber

– För mig representerar Omnia en resa i Sonus fabers omfattande historia, fast i dubbel hastighet, säger Sonus fabers chefsdesigner, Livio Cucuzza.

– I alla projekt är det min uppgift att berätta företagets historia – och med Omnia är uppdraget detsamma. Processen gick bara snabbare och gick mer på djupet. I en ny, mer tillgänglig kategori ger Omnia att smakprov på Sonus fabers 40-åriga historia till tusentals nya människor. Visst är det ambitiöst, men också tillfredsställande.

AirPlay 2 och Chromecast

OMNIA TV 1
Omnia har HDMI och fungerar fint som soundbar. Foto: Sonus faber.

Trådlösa Omnia har även en ingång för en analog ljudkälla, eller en skivspelare med MM-pickup, men även HDMI med ljudretur så att man kan använda TV:ns fjärrkontroll för att styra volymen. Den har också Bluetooth AptX HD, Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect och Tidal Connect samt stöder Roon.

Sonus faber hävdar att högtalaren klarar av att åstadkomma ljudtryck på 108 decibel – vilket är mycket för en bordshögtalare – och frekvensomfånget anges vara 30 till 25 000 Hz.

OMNIA KITCHEN 1
Omnia har en slimmad profil. Foto: Sonus faber.

Under träytan finns en 6,5-tums subwoofer med aluminiummembran, två 3-tums mellanregisterelement med pappersfibermembran, två 1,75-tumselement med cellulosamembran och två 0,75-tums diskanter.

De drivs av sammanlagt 490 watts förstärkareffekt och använder Sonus fabers Crescendo-teknik för optimal signalbehandling till de 1,75-tumselementen på sidorna.

OMNIA SIDE W 989x742 1 OMNIA 3 4 1 989x742 1
<
>
Foto: Sonus faber.

Omnia har måtten 13 x 65 x 2, cm och väger 7,6 kg.

Högtalaren kommer i valnötsfaner i mars, den grafitgrå versionen dröjer till i sommar.

Båda utförandena kostar 21 000 kronor.

 

OMNIA KITCHEN 2 989x1319 1 OMNIA PARTY 1 989x1319 1
<
>
Foto: Sonus faber.

 

Läs också Våldsamt läckert – och dyrt – från Sonus faber Här är förmodligen den dyraste trådlösa bordshögtalaren du har skådat. Vi har provlyssnat och funderar på om den kan motivera priset.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Redan prenumerant? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här

Högtalardesign från 70-talet

Stentuffa bashögtalare från Klipsch

Aktiva retrohögtalare från Klipsch

Musik i duschen

Bang & Olufsen Beosound A9

Nästa generations smarthögtalare från Sonos

Rulla till toppen