Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sonos toppar med rumsligt ljud

Sonos ska återta tronen som kung av multirum och smarta högtalare med en ny serie som ljudmässigt slår allt de har gjort tidigare.

Av / 2023-02-21 - 18:01
Sonos toppar med rumsligt ljud

Sonos har nya högtalare på väg. Det visste vi förstås, eftersom vi är inbjudna att se dem nästa vecka. Men exakt vad de har på gång har de inte berättat för oss än. Men ryktena cirkulerar redan. Och vi vet nu att det handlar om en helt ny högtalarserie med särskilt fokus på rumsligt ljud – spatial audio.

Det är techsajten The Verge som har avslöjat den kommande lanseringen, och de kan berätta att det kommer två högtalare, kallade Sonos Era 100 och Sonos Era 300. Namnet ”Era” är väl valt eftersom de verkar inleda en ny era för Sonos, som har varit kung över multirum-högtalare i många år. Och nu verkar de vilja befästa sin tron genom att lyfta fram senaste trenden: 3D-ljud.

Sonos Era 300 stöder rumsligt ljud, vilket gör den perfekt för hemmabio. (Foto: Sonos via The Verge)

Spelar åt alla håll

Den största av modellerna, Era 300, kommer att vara utrustad med hela sex högtalarelement som skickar ljudet framåt, uppåt och åt sidorna. Det låter som att två eller flera Era 300 kan vara intressanta följeslagare till en Sonos Arc soundbar med Dolby Atmos. Speciellt nu när strömningstjänster som Netflix rullar ut 3D-ljud till användarna. Om musik, remixad med rumsligt ljud, också kommer att stödjas – och från vilka musiktjänster – är fortfarande oklart.

Läs också Sonos Arc är en lyckad Atmos-soundbar Äntligen har Sonos kommit med en stor soundbar-högtalare. Arc stöder Atmos och har dessutom ett par fiffiga tricks på lager.

Sonos Era 300 är något mindre än Sonos Five. Och den gamla toppmodellen verkar fortsätta på marknaden. Vi tillåter oss dock att gissa på egen bekostnad att Sonos kan ha en Era 500 på gång för ett senare datum …

Den mindre modellen, Era 100, stöder inte 3D-ljud, men den spelar dock i stereo – till skillnad från den nuvarande Sonos One, som den sannolikt kommer att ersätta på marknaden. Sonos Era 100 har två diskanter och ett kombinerat bas/mellanregister som spelar i mono.

Sonos var på sin tid banbrytande inom rumskorrektion i små högtalare med Trueplay, som använder en iPhone för att mäta ljudet i rummet. Båda de nya högtalarna får automatisk rumskorrektion med hjälp av de inbyggda mikrofonerna, så att Android-ägare också kan njuta av en viss grad av rumskorrektion.

Sonos Era 100 spelar i stereo – till skillnad från Sonos One, som den ersätter. (Foto: Sonos via The Gräns)

Bluetooth – till slut

Förutom rumsligt ljud utmärker sig de nya Sonos-modellerna med att äntligen stödja Bluetooth. Oavsett Bluetooths ljudmässiga brister blir det en välkommen expansion av arsenalen, vilket gör det möjligt att spela till exempel YouTube-musik från mobilen.  Högtalarna får också USB-C-ljudingång. Å andra sidan har 3,5 mm minijack-ingången fått dödsstöten.

Sonos har länge stött röststyrning med Google Assistant på sina högtalare. Enligt The Verge är det okänt om detta samarbete kommer att fortsätta, eftersom Sonos uttryckligen nämner Amazon Alexa och Sonos egna röststyrning, medan Google Assistant inte nämns. Eftersom Alexa är värdelös i Skandinavien, på grund av bristande språkstöd, är Amazon-styrning ett dåligt substitut. Men ur en positiv synvinkel kan frånvaron av Google Assistant innebära att högtalarna inte längre kommer att lägga sig i konversationen i tid och otid utan att ha blivit tillfrågade.

Sonos Era 300 och Era 100 kommer att finnas tillgängliga i slutet av mars. Av naturliga skäl har vi inte fått svenska priser ännu, men det förväntas att Era 300 blir lite billigare än Sonos Five, medan Era 100 blir lite dyrare än Sonos One.

Källa: The Verge

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen