Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

QR Special Edition: Audiovector förnyar sin viktigaste högtalarserie

Audiovector QR Special Edition innehåller flera innovationer som kommer att ge en betydande uppgradering av ljudkvaliteten.

Skrivet av / Uppdaterad: 2024-02-05 - 15:08 // Först publicerad: 6 dec 2023 kl. 16:40
QR Special Edition: Audiovector förnyar sin viktigaste högtalarserie

Audiovector uppgraderar sin redan mycket uppskattade QR-serie, där Ljud & Bild tidigare har utsett både den minsta golvstående QR3 och den största QR7 till årets bästa högtalare i sin kategori, 2016 respektive 2022.

Nu är QR Special Edition-serien i butik, och lovar att vara mer öppen, dynamisk, detaljerad och musikaliskt tillfredsställande än någonsin tidigare.

 

Audiovector QR 7 SE är flaggskeppet i QR SE-serien, med 2×8-tums baselement, ett 6-tums mellanregister och en avancerad AMT-diskant. Finns i färgerna Black Piano, Dark Walnut och White Silk. (Foto: Audiovector)

Närmare musiken med innovation

Precis som andra Audiovector-högtalare är den nya QR Special Edition-serien designad och tillverkad i Danmark.

Den här gången har Audiovector satt som mål att föra lyssnarna närmare musikens själ. Bland annat med nya kondensatorer i delningsfiltret, som ger en renare diskant och bättre detaljer. Förbättrad värmefördelning via metallkapslade motstånd säkerställer stabilare drift vid höga effektnivåer, och slutligen har vi kryogeniskt behandlade interna kablar. Audiovector är en stark förespråkare för att frysa ledarna så nära den absoluta nollpunkten som möjligt, eftersom de anser att det händer något på molekylnivå som förbättrar ledningsförmågan. Det är dyrt och svårt, och har tidigare bara gjorts med de allra dyraste högtalarmodellerna.

Läs också Audiovector QR1 Kompakta QR1 är en av de bästa vi har hört i den här prisklassen.

Unika högtalarelement

Till skillnad från många andra tillverkare har Audiovector valt att utveckla sina egna högtalarelement. Även om dessa tillverkas externt kommer det att vara Audiovectors egen design. Detta ger en optimerad anpassning till deras delningsfilter.

Voice coils med så kallad låg hysteres innebär att de avmagnetiseras så fort magnetfältet från högtalarelementens kraftiga magneter minskar. Eftersom ett högtalarelement rör sig med magnetiska pulser, kommer den snabbast möjliga transientresponsen att bero på denna egenskap.

Audiovector_QR SE AMT tweeter
Foto: Audiovector

”Banddiskanter”

Enligt Audiovector är QR-seriens AMT-diskanter (Air Motion Transformer) bland de snabbaste på marknaden. Baserat på Dr Oscar Heils teknik från 1960-talet reagerar elementen över 40 000 Hz och ger bättre spridning än domer. Den guldpläterade grillen som täcker det lätta polyestermembranet (mylar) är utformad för att minska oönskad sibilans och förbättra integrationen med mellanregisterelementet.

Läs också Audiovector QR Wall Audiovector QR Wall är bland de minsta i klassen, det märks i basen. Men det finns andra skäl att överväga dem.

Kabinett med hög densitet

Kabinetten i QR Special Edition-serien är tillverkade av HDF (High Density Hardwood Fiberboard) och är väl stagade för att kombinera hög hållfasthet med låg resonans. Basreflexporten ska vara extra väl avstämd för en mer exakt och detaljerad basåtergivning.

I slutändan är målet med de nya högtalarna en ännu bättre lyssningsupplevelse och en större ägarglädje. Och Audiovector lovar att förbättringarna är uppenbara från första tonen.

Audiovector QR Special Edition series 2
Foto: Audiovector

Audiovector QR Special Edition: Tillgänglighet och priser

Den nya QR Special Edition-serien från Audiovector kan köpas nu och priserna är följande:

  • QR1 SE (kompakthögtalare)  16990 kr / par
  • QR3 SE (golvhögtalare)  29990 kr / par
  • QR5 SE (golvhögtalare)  46990 kr / par
  • QR7 SE (golvhögtalare)  64990 kr / par
  • QR C SE (centerhögtalare)  12990 kr / stk
  • QR Wall SE (vägghögtalare)  16990 kr / par
  • QR Sub SE (subwoofer)  17990 kr / stk

Mer info: audiovector.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen