Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Q Acoustics 5050 är ny toppmodell

Q Acoustics 5050 fulländar det brittiska högtalarföretagets mellanklasserie.

Av / 2024-03-08 - 18:11
Q Acoustics 5050 är ny toppmodell

Brittiska Q Acoustics fulländar nu sin mellanklasserie som lanserades i våras. Serien bestod då av golvhögtalaren 5040, de kompakta högtalarna 5010 och 5020 samt centerhögtalaren 5090.

Läs också Q Acoustics utökar repertoaren Q Acoustics nya 5000-serie minskar gapet mellan flaggskeppsserien Concept och den billigare 3000-serien.

Nu adderas toppmodellen 5050, som är en större golvhögtalare (en meter hög), till serien. Q Acoustics beskriver den som flaggskeppsmodellen som har den storlek, kraft och pondus som behövs för att ge din musik liv. Med de större bas/mellanregisterenheterna utlovas att 5050 kommer att fylla även de största lyssningsrummen med dynamiskt och naturligt ljud.

Liksom sina mindre syskon har bas/mellanregisterenheterna i 5050 Q Acoustics egenutvecklade C3 Continuous Curved Cone-membran (vilket betyder att membranen är skålformade).

Diskanten är monterad ”svävande” från skåpet. De två bas/mellanregisterenheterna har skålformade membran. (Foto: Q Acoustics)

Modellerna i serien ärver även kabinett- och elementteknologi från företagets dyrare Concept-serie. Bland dem point to point bracing för förstyvning och helmholtz-rör för att utjämna tryckskillnader inuti kabinettet (endast golvmodellerna). Q Acoustics 5050 finns med träfaner i rosenträ och stenek, samt satinsvart och satinvit.

Q Acoustics 5050 finns med träfaner i rosenträ och stenek, samt satinsvart och satinvit. (Foto: Q Acoustics)

Q Acoustics 5050 har två 6″ bas/mellanregisterenheter. Diskantenheten är en 1″ dome monterad mekaniskt isolerad från frontpanelen för att motverka vibrationer. Högtalaren har ett frekvensområde på 37-30 000 Hz (-6 dB). Känsligheten är angiven till 91,8 dB.

Läs också Kostar de inte mer? Q Acoustics 5020 är billiga men ser eleganta ut och är fulla av välgjorda detaljer. Som tur är låter de bra också.

Vi har inte fått besked om något svenskt pris än, men Q Acoustics 5050 kostar €1 699, motsvarande lite drygt 20 000 kr för ett par.

Mere info: Q Acoustics.

5000-serien består av fem modeller. (Foto: Q Acoustics)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen