Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nytt mellanklass-sortiment från Q Acoustics

Q Acoustics nya 5000-serie minskar gapet mellan flaggskeppsserien Concept och den billigare 3000-serien.

Skrivet av / 2023-04-16 - 15:13
Nytt mellanklass-sortiment från Q Acoustics

Engelska Q Acoustics är särskilt kända för sina ganska plånboksvänliga högtalare som blivit populära, inte minst för hemmabio-anläggningar. Men så har de också prestigeserien Concept, vars toppmodell, Concept 500, utsågs till årets högtalare i toppklass 2017.

Nu lanserar företaget en helt ny serie som stänger gapet mellan de billiga modellerna och toppserien. Den nya 5000-serien lånar teknik och design från toppmodellerna, men till priser som börjar i den trevliga änden – och slutar innan det börjar göra alltför ont.

5000-serien består av fem medlemmar: golvhögtalarna Q Acoustics 5040 och Q Acoustics 5050, kompakthögtalarna Q Acoustics 5010 och Q Acoustics 5020 samt centerhögtalaren Q Acoustics 5090.

5010 och 5020 är tvåvägs-modeller med 4,5-tums bas/mellanregister respektive 5-tums bas/mellanregister.

Stativmodellen 5020. (Foto: Q Acoustics)

Golvmodellerna är tvåvägs d’Appolito-konfigurationer med två bas/mellanregister på vardera sidan av diskanten. Det samma med centerhögtalaren 5090. Det används 2×5-tums bas/mellanregister i den minsta golvmodellen och 2×6-tums bas/mellanregister i den största. Centerhögtalaren är utrustad med 2×4,5-tums bas/mellanregister.

I alla fem modellerna används samma 1-tums domdiskant. Enheten har en så låg resonansfrekvens som 700 Hz, vilket gör det möjligt att använda mjuka filter.

Gemensamt för alla modeller är också bas-/mellanregister-element med så kallad Continuous Curved Cone, vilket närmast kan översättas med att membranet är skålformat. Detta ska ge bättre spridning och bättre integration med diskantenheten, enligt Q Acoustics.

Bokhyllemodellen Q Acoustics 5010 med rosenträfanér. (Foto: Q Acoustics)

De golvstående modellerna är utrustade med så kallade Helmholtz Pressure Equalizers, som är strategiskt placerade rör inuti kabinettet som utjämnar interna tryckskillnader. Det är en teknik som introducerades med Concept 500. Alla modeller har dessutom inre uppstyvningar mellan kabinettets väggar. Vilket Q Acouistics kallar Point-2-Point bracing.

Högtalarna finns i matt vit, mattsvart, ek och rosenträ.

Läs också Revival Audio bygger vidare på sin framgång Revival Audio följer upp sin framgångsmodell med en mer budgetvänlig högtalarserie som lånar teknik från de dyrare modellerna.

Pris och tillgänglighet

Högtalarna kommer att finnas att köpa i slutet av april.

Vi har inte fått de svenska priserna, men de norska brukar ligga nära nog:

Minsta modellen, 5010, kostar 6790 norska kronor. Den större stativmodellen, 5020, kostar 7 900 NOK och golvmodellen 5040 kostar 13 490 NOK. Alla priser är för ett par. Centerhögtalaren 5090 kostar 5 490 norska kronor.

Den största golvmodellen, 5050, är ännu inte prissatt och butiksdatumet är också okänt.

Högtalarna finns också i matt vit och mattsvart, om du föredrar det. (Foto: Q Acoustics)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Här är Sonos utmanare till Sonos Beam

Nya utomhushögtalare för sommarsäsongen

PMC sänker priset på ordentlig bas

Här är Lyngdorfs nya högtalare

Uppgradering av retrohögtalarna

Nu gör de högtalare också

Rulla till toppen