Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Osynliga extrabasar

Dessa kompakta högtalare lovar extra stort, kraftfullt ljud tack vare ett extra baselement inuti. Säg hej till Atlas i8 från Antelope Audio.

Skrivet av / 2023-07-24 - 15:13
Osynliga extrabasar

Antelope Audio är inte särskilt kända i hi-fi-branschen, vilket beror på att producenten håller till på studiosidan. Och då främst inom elektronik. De är mest kända för interfaces och konverterare, men gör också mikrofoner. Och nu alltså högtalare. Gjord främst för studiotekniker och musiker, men som vi har upplevt flera gånger kan bra studiomonitorer också ge fantastiska ljudupplevelser hemma i vardagsrummet.

Vi har sett exempel på detta från både Genelec, JBL och fler.

Dubbla 8-tummare – helt sant!

Atlas i8 är en mycket smart studiomonitor. Med en höjd på 50 cm är den inte superkompakt, detta för att göra plats för ett generöst 8-tums baselement. Det vill säga, i verkligheten finns det två. Det sitter nämligen ett baselement dolt inuti kabinettet, bakom det synliga elementet. De två är parallellkopplade så att de fungerar som ett enda element. Syftet är att få ut mer basenergi ur ett litet kabinett.

I det här fallet uppges en basrespons ned till 35 kHz, med ett maximalt ljudtryck på 117 dB från en enda högtalare. Ingen förstärkare behövs, eftersom varje högtalare har inbyggda förstärkare för varje element, med en total effekt på 400 watt (200 watt för basen, 100 watt vardera för mellanregistret och diskanten).

Antelope Audio Atlas i8 two speakers
Foto: Antelope Audio
Läs också Precisionsverktyget du kan använda hemma Genelec är främst kända för sina högtalare för ljudstudior, men 6040R kan även användas hemma.

Koaxialelement

För att möjliggöra lyssning både nära och långt ifrån högtalaren är den utrustad med en koaxial mellanregisterdiskant. Med andra ord sitter den 4 cm (1,5″) stora diskanten i mitten av mellanregisterelementet, som mäter 14 cm (5,5″). Denna konstruktion ger en mer exakt spridning, och därmed ett mer likt ljud oavsett var du sitter i förhållande till högtalaren.

Antelope Audio Atlas i8 front & back
Foto: Antelope Audio

Ingångar

Högtalarna har analog XLR- och TRS (jack) ingång, båda balanserade. Men även digital XLR-ingång (AES/EBU). En motsvarande digitalutgång används för att länka samman två högtalare, och du väljer själv vilken som ska vara vänster och vilken höger.

Antelope Audio Atlas i8: Pris och tillgänglighet

Studiohögtalarna är tillgängliga nu, även om vi ännu inte har sett dem i svenska onlinebutiker som dlxmusic.se, goldenagemusic.se, andreassonmusik.se, eller emusic.se, som alla har varumärket.

Priset är satt till 2495 euro per högtalare. Låt oss översätta det till cirka 30 000 kronor.

Foto: Antelope Audio

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen