LG:s nya soundbars samarbetar bättre med TV:n

Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Annons
Annons
forfatter

Nu blir det möjligt att spela ljud från TV:n och soundbar-högtalaren på samma gång, så att de samarbetar om den bästa ljudupplevelsen. Detta gäller de nya soundbar-högtalarna SP11RA, SP9YA, SP8YA, SP7Y och SPD7Y, och kräver en ny LG-TV för att fungera.

LG utlovar ett bättre ljud i sina soundbar-högtalare 2021. Den största skillnaden är att användarna kan dra nytta av AI Sound Pro-funktionen i LG:s TV-apparater. Ljudet från TV:n spelas upp TV Sound Mode Share, som kombinerar ljudbehandlingen från AI Sound Pro och de mer kapabla högtalarna i de nya soundbar-modellerna. Ljudlägena i TV:ns och högtalarens menyer heter samma sak och kompletterar varandra för att skapa en större och mer realistisk ljudbild. Till exempel kommer högtalarna i TV:n att lyfta upp ljudet från dialogen till mitten av skärmen.

Man kan också enkelt välja mellan ljud från soundbar och TV med TV:ns fjärrkontroll.

Ljud från ovan

Alla 2021-soundbars från LG stöder både Dolby Atmos och DTS:X. Detta innebär att man förutom att simulera ljud runt lyssnaren också ska få en känsla av att ljud kommer ovanifrån. Så kallat objektbaserat surroundljud där föremål i ljudbilden ska placeras mer exakt i ett tredimensionellt rum. Toppmodellen SP11RA har dessutom trådlösa bakre högtalare.

HDMI-ingången stöder både 4K och HDR inklusive Dolby Vision, och ljudreturkanalen i HDMI-utgången är av typen eARC (Enhanced Audio Return Channel), som stöder högupplöst ljud.

Annons

Flera av modellerna är dessutom certifierade med Hi-Res Audio och stöder musikuppspelning med 24 bit/96 kHz-ljudkvalitet. Bluetooth finns också så att det ska vara enklare att enklare strömma ljud.

 

LG Soundbar Features 01
eARC ger högupplöst ljud direkt från TV:n, och vissa modeller har toppmonterade högtalare för användning med Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår. Foto: LG

Meridian-ljud

Precis som i tidigare generationer använder LG ljudbehandling från Meridian, som också ligger bakom fintrimningen av ljudet. En ny funktion som heter Meridian Horizon omvandlar tvåkanals stereoljud till surroundljud, inklusive simulerat ljud från ovan.

Prata med högtalaren

LG:s nya soundbar stöder alla större röstassistenter: Google Assistant, Siri och Amazon Alexa. Både Chromecast och Airplay 2 finns inbyggt.

Soundbar av miljövänliga material

2021 vill LG verka grönare genom att använda återvunna material i både produkter och förpackningar. Till exempel använder SP7Y plast från återvunna PET-flaskor.

Annons

Kartongerna är gjorda av återvinningsbar kartong och innehåller betydligt mindre isopor och plast än tidigare. Kartongerna är dessutom L-formade för att fler ska få platsunder frakten. Detta minskar koldioxidavtrycket, men naturligtvis även LG:s fraktkostnader. Vinn-vinn.

LG Soundbar Ambient
Ljudet från TV:n kan nu spelas genom soundbar-högtalaren via TV Sound Mode Share, som kombinerar ljudbehandlingen i AI Sound Pro och de mer kapabla elementen i högtalaren. Foto: LG

Tillgänglighet

De första modellerna förväntas nå svenska butiker under april och ytterligare modeller kommer att lanseras efter hand. De första tillgängliga modellerna inkluderar SP11RA, SP9YA, SP8YA, SP7Y samt SPD7Y. Priserna får vi reda på senare.

Läs hela pressmeddelandet här.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.