Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

KH 120 II: Ny utgåva av populära Neumann-monitorer

KH 120 II får djupare bas, bättre ljud – och tål högre ljudtryck. Och inte minst DSP med faskorrigering.

Av / 2023-04-17 - 14:12
KH 120 II: Ny utgåva av populära Neumann-monitorer

Nu kommer Neumann KH 120 i sin första nya version på 13 år. KH 120 II är mer än bara en finjustering, för här lovar Neumann för det första en akustisk förbättring jämfört med sin föregångare. Djupare bas och högre upplösning är resultatet, och högtalaren tål högre ljudtryck.

Ljudtekniker och audiofiler kan också glädja sig åt inbyggd DSP som optimerar fasresponsen vid delningsfrekvenserna och inte minst korrigerar för ett icke-linjärt rum.

Neumann KH-120-II-SPREAD
Foto: Neumann

Jämn frekvensgång

KH 120 II har ett helt nytt baselement, med lägre distorsion och högre effekttolerans. Vi utlovas ett mycket rakt frekvenssvar från 44 Hz till 21 kHz (+/- 3 dB).

På menyn finns också en mer linjär fasrespons, klarare mellanregister och en ”häpnadsväckande transparens och dessutom extrem noggrannhet i tidsdomänen …” Detta tack inbyggd DSP, i kombination med elektroniska delningsfilter som tillsammans undviker fasförvrängningen i analoga filter. Enligt Neumann kan vi förvänta oss toleranser bortom frekvenskurvan på max. +/- 0,5 dB. Sånt gillar vi!

Läs också Extrema highend-studiohögtalare som klär av musiken Med Genelec 8361A hör du musiken som den faktiskt spelades in. Och med en enorm ljudbild som du bara får på stadion.

Om du också köper MA 1-kitet får du automatisk rumskorrigering. Mycket trevligt för dem som kämpar med rummet eller mindre än optimal placering av högtalarna.

”Även de bästa studiomonitorerna är beroende av sin akustiska miljö”, förklarar Neumanns VD Ralf Oehl. ”Så att kunna använda KH 120 II med Neumanns Automatic Monitor Alignment MA 1 är en enorm fördel när det gäller prestanda i den riktiga världen. Dessutom kan du arbeta med tillförlitliga referensmonitorer även i icke-optimala miljöer, som små studior eller provisoriska kontrollrum för mobila inspelningar. Men naturligtvis är KH 120 II också en enastående lösning för professionella studior, redigeringsrum och till och med för spatial audio.”

KH-120-II-Controls_Neumann-Studio-Monitor_MR
Foto: Neumann

Klasse D

Där de ursprungliga KH 120 använder klass AB-förstärkning har Neumann använt klass D i KH 120 II. De hävdar att det är för miljövänlighet, eftersom förstärkarna använder mindre energi.  Närmare bestämt 17 watt när den inte används.

Vanliga konsumenter tycker förmodligen att det är mycket, men för proffs som förlitar sig på helt stabil prestanda måste elektroniken hållas vid en konstant arbetstemperatur, även när högtalarna inte används. Om du ändå vill det kan du aktivera automatisk standby, vilket minskar förbrukningen till 0,3 watt.

När de är i full drift kan förstärkarna leverera upp till 145 watt till det 5,15-tum stora baselementet och 100 watt till diskanten.

KH 120 II har både analoga och digitala ingångar (SPDIF), och du kan välja en version med AES67-nätverksportar som stöder sändningsstandarderna ST 2110, ST 2022-7 och RAVENNA. KH 120 II AES67 är också kompatibel med DANTE.

KH-120-II-W-AES67-Back_Neumann-Studio-Monitor_MR
Neumann KH 120 II finns även med AES67-nätverksöverföring. Foto: Neumann

Neumann KH 120 II: Pris och tillgänglighet

Neumann KH 120 II studiomonitorer kan redan beställas, den förväntade leveranstiden är början av juli. Priset är ca. 10 390 kronor styck.

PS: Om du är intresserad av Neumann kan vi vara glädja dig åt att vi har fått in storebröderna KH 150 för test, med subwoofer och rumskorrigering. Håll utkik!

Mer info: neumann.com

 

Neumann-KH-120-II-tweeter KH-120-II-W-AES67-Input_Neumann-Studio-Monitor_MR KH-120-II-AES67-Macro1_Neumann-Studio-Monitor_MR MA-1_Measurement-Microphone_04_Neumann-Studio-Monitor-Accessory_MR MA-1-Software-and-Mic_Neumann-Studio-Monitor-Accessory_MR KH-120-II-W-Macro3_Neumann-Studio-Monitor_MR
<
>
Mikrofon är tillbehör. Foto: Neumann
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonos Roam uppdaterad till sommaren

- Den nya Sonos-appen suger

Superbillig högtalare

Nu kan du välja färg

Quad uppgraderar flaggskeppet.

Trådlös lyx från Frankrike

Epos växer

Färgglad Burmester-högtalare

Budgethögtalare från Q Acoustics

Ny högtalarserie från DALI

Ny generation med unik modell

Soundbar från Steinway

Rulla till toppen