Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

De här biosätena behöver inte ljud – de ÄR ljud

Flexound Pulse är den första bion som inte behöver högtalare. I stället fortplantas ljudet genom sätet.

Finska Flexound har lanserat en helt ny lösning för bioljud. En där man inte behöver några högtalare alls, utan där ljudet skickas in i kroppen som vibrationer från sätet. Med Flexound Pulse utlovas att vi hör – och känner – hela ljudbilden, ner i minsta lilla detalj. Enligt Flexound är detta världens första teknik av detta slag, och eftersom vi hittills bara har hört talas om liknande i form av mer eller mindre lyckade hörlurar har vi ingen anledning att tvivla på det påståendet.

Kolla denna stolen! Den är exklusiv, den är lyxig, den är underbar - och den spelar musik! Conform MyPlace är en cool möbel för människor med pengar.

För bio, spel och hifi

Biografsalonger är ett självklart område där man kan utnyttja Flexound Pulse-tekniken. Men även gaming-lokaler kan vara ett naturligt område. Och med en Pulse-stol på kontoret behöver man inte heller några PC -högtalare för att lyssna på musik eller hålla digitala möten. Och vem vet, kanske är detta just vad hifi-doktorn ordinerar …

Bilar är också ett område där Flexound tänker implementera tekniken. Pulse kan nämligen byggas in direkt i sätena, så att föraren och varenda passagerare i bilen kan få skräddarsydda ljudupplevelser som bara de kan höra.

flexound carseat diagram

Med Flexound Pulse inbyggt i bilsätet får alla i bilen sin egen skräddarsydda ljudupplevelse. Illustration: Flexound

Annons

Nedsänkt i ljud

Flexound lovar att man med den här tekniken blir ”nedsjunken” i ljud och sugs in fullständigt i handlingen, samtidigt som man får ett slags kroppsmassage av ljudvågorna. Ljudet påstås vara av hög kvalitet och konceptet stöder alla befintliga ljudformat. Med andra ord ska det vara möjligt att känna ljud både runt sig och ovanifrån.

Flexound Pulse har nästan inget ljudläckage alls utanför sätet.

För personer med hörselnedsättning

Om man har nedsatt hörsel har Flexound goda nyheter. Pulse ska fortfarande fungera ändå, eftersom ljudet inte går genom öronen – utan direkt in i kroppen!

flexound-augmented-audio-cinema-seats

Foto: Flexound

Kommer till japanska biografer

I maj gjordes en undersökning där försökspersoner fick testa Flexound Pulse. 91 procent av de tillfrågade sa att de skulle rekommendera det till andra. 89 procent ville ha konceptet i sin lokala bio.

Annons

Flexound har nyligen tecknat avtal med United Cinemas i Japan om att installera Pulse i flera biografer.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Flexound och möjligheten att erbjuda den japanska publiken något helt nytt. Vi anser att detta är en upplevelse människor kommer att älska efter den långa pandemin, och med Flexound Pulse kan vi erbjuda en säker men riktigt underhållande och avkopplande avkoppling från vardagens stress, säger Akihito Watanabe, chef för United Cinemas, i ett pressmeddelande.

Inte direkt till salu

Flexound Pulse är i grunden en teknik som är avsedd för tredjepartstillverkare att använda i sina produkter. Därför har Flexound inga färdiga modeller man kan köpa, åtminstone inte ännu. Tillverkare av bil- och biostolar, stolar, kuddar, sängar och soffor måste därför ta till sig tekniken. Förhoppningsvis kommer vi snart att få vara med om sådana här upplevelser på massmarknaden.

flexound.com

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.