TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

De här biosätena behöver inte ljud – de ÄR ljud

Flexound Pulse är den första bion som inte behöver högtalare. I stället fortplantas ljudet genom sätet.

forfatter
Publicerad 2021-08-13 - 15:55

Finska Flexound har lanserat en helt ny lösning för bioljud. En där man inte behöver några högtalare alls, utan där ljudet skickas in i kroppen som vibrationer från sätet. Med Flexound Pulse utlovas att vi hör – och känner – hela ljudbilden, ner i minsta lilla detalj. Enligt Flexound är detta världens första teknik av detta slag, och eftersom vi hittills bara har hört talas om liknande i form av mer eller mindre lyckade hörlurar har vi ingen anledning att tvivla på det påståendet.

Läs också Kolla denna stolen! Den är exklusiv, den är lyxig, den är underbar - och den spelar musik! Conform MyPlace är en cool möbel för människor med pengar.

För bio, spel och hifi

Biografsalonger är ett självklart område där man kan utnyttja Flexound Pulse-tekniken. Men även gaming-lokaler kan vara ett naturligt område. Och med en Pulse-stol på kontoret behöver man inte heller några PC -högtalare för att lyssna på musik eller hålla digitala möten. Och vem vet, kanske är detta just vad hifi-doktorn ordinerar …

Bilar är också ett område där Flexound tänker implementera tekniken. Pulse kan nämligen byggas in direkt i sätena, så att föraren och varenda passagerare i bilen kan få skräddarsydda ljudupplevelser som bara de kan höra.

flexound carseat diagram
Med Flexound Pulse inbyggt i bilsätet får alla i bilen sin egen skräddarsydda ljudupplevelse. Illustration: Flexound

Nedsänkt i ljud

Flexound lovar att man med den här tekniken blir ”nedsjunken” i ljud och sugs in fullständigt i handlingen, samtidigt som man får ett slags kroppsmassage av ljudvågorna. Ljudet påstås vara av hög kvalitet och konceptet stöder alla befintliga ljudformat. Med andra ord ska det vara möjligt att känna ljud både runt sig och ovanifrån.

Flexound Pulse har nästan inget ljudläckage alls utanför sätet.

För personer med hörselnedsättning

Om man har nedsatt hörsel har Flexound goda nyheter. Pulse ska fortfarande fungera ändå, eftersom ljudet inte går genom öronen – utan direkt in i kroppen!

flexound-augmented-audio-cinema-seats
Foto: Flexound

Kommer till japanska biografer

I maj gjordes en undersökning där försökspersoner fick testa Flexound Pulse. 91 procent av de tillfrågade sa att de skulle rekommendera det till andra. 89 procent ville ha konceptet i sin lokala bio.

Flexound har nyligen tecknat avtal med United Cinemas i Japan om att installera Pulse i flera biografer.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Flexound och möjligheten att erbjuda den japanska publiken något helt nytt. Vi anser att detta är en upplevelse människor kommer att älska efter den långa pandemin, och med Flexound Pulse kan vi erbjuda en säker men riktigt underhållande och avkopplande avkoppling från vardagens stress, säger Akihito Watanabe, chef för United Cinemas, i ett pressmeddelande.

Inte direkt till salu

Flexound Pulse är i grunden en teknik som är avsedd för tredjepartstillverkare att använda i sina produkter. Därför har Flexound inga färdiga modeller man kan köpa, åtminstone inte ännu. Tillverkare av bil- och biostolar, stolar, kuddar, sängar och soffor måste därför ta till sig tekniken. Förhoppningsvis kommer vi snart att få vara med om sådana här upplevelser på massmarknaden.

flexound.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend