TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Devialet tar Phantom till en ny nivå

LIlla men potenta Phantom får nytt innanmäte och heter numera Phantom I.

forfatter
Publicerad 2021-02-02 - 14:48

Första gången vi lyssnade på Devialets Phantom-högtalare var för så länge sedan som 2015, den gången var det Silver Phantom. En liten kompakt högtalare med tvättäkta ubåtsbas som dessutom kunde spela högt. Väldigt högt. Och så lät den väldigt bra, med en neutral och ytterst prydlig ljudbild. Vi fick nästan nypa oss i armen, vi hade aldrig hört en så liten högtalare låta så stort.

Allt maxades året därefter, med Gold Phantom: ännu starkare, ännu bättre.

Den senaste tiden har Devialet vidareutvecklat tekniken och lyckats pressa fram mycket av samma imponerande ljud i en ännu mindre högtalare, då heter den Phantom Reactor.

Med den kunskapen de fått av att bygga ännu mindre högtalare har det blivit läge för Devialet att visa vad den bättre tekniken har att erbjuda när man stoppar in den i de större Phantom-kabinetten. Nu är resultatet här, i form av Phantom I. I samma veva döps Reactor-högtalarna om till Phantom II.

Bättre innanmäte

Det är framför allt digitalprocessningen och förstärkardelen som har förbättrats i nya Phantom I. Dessutom har de fått en bättre värmefördelning och påstås vara fyra gånger mer energieffektiva än sina föregångare.

Liksom alla andra Phantom-högtalare använder Phantom I Devialets patenterade ADH-förstärkning (Analog Digital Hybrid). Den är en fiffig metod som låter analog klass A- och digital klass D-förstärkning komplettera varandra och ökar på så sätt effektiviteten utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Fråga inte oss om detaljerna, vi är inte elektriker. Men att säga att Devialets förstärkare är bra vore en underdrift.

För att förhindra att högtalarelementen rör sig mer än sin slaglängd använder Devialet en teknik som de kallar för SAM (Speaker Active Matching). Systemet vet exakt hur långt baselementen kan röra sig och håller tillbaka dem när de når denna gräns. Det är detta som gör att högtalarna kan spela så högt.

Dessutom är högtalarna utformade för att sprida ljudvågor från det runda kabinettet jämnt åt alla håll.

Devialet Phantom I Black
Den billigaste versionen av Devialet Phantom I finns i matt svart (bilden) och ljus krom. foto: Devialet

Två kvalitetsnivåer

Den förra generationen hade tre modeller: Phantom, Silver Phantom och Gold Phantom, numera finns det två.

En finns i ljus krom och svart matt färg, sträcker sig från 16 Hz till 25 kHz och levererar en maximal ljudnivå på 103 dB. Detta är 2 dB lägre än Silver Phantom som den ersätter, men på den nivån är Silver-högtalaren redan väldigt tunn i basen. Så om Phantom I är fylligare på hög volym är allt förlåtet.

Dessutom finns en modell i mörk krom med guldfärgade sidopaneler, som klarar ljudnivåer upp till 108 dB och spelar från 14 Hz till 27 kHz. Detta motsvarar den modell som hittills har hetat Gold Phantom.

Anslutningar

Devialet Phantom I stöder AirPlay 2, UPnP och är dessutom Roon Ready. Om man vill kunna koppla in analoga källor behöver man en Arch-anslutningsbox.

Silver och Gold Phantom behövde en dosa som hette Dialog för att kopplas ihop och spela i stereo men den nya Phantom Reactor klarar detta på egen hand. Låt oss hoppas att samma sak gäller för nya Phantom I.

Devialet Phantom I: Pris och tillgänglighet

Devialet ​​Phantom I ska dyka upp inom kort och även om vi inte har fått något svenskt pris ännu så räknar vi med att det kommer att hamna på ungefär samma nivå som föregångarna – kanske något mer – som börjar på 20 000 kronor per styck.

audionord.se

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya Boomers från Ultimate Ears De populära Wonderboom-högtalarna från Logitech-ägda Ultimate Ears har kommit i den tredje upplagan. Och Hyperboom har fått en ansiktslyftning.
Billig soundbar som imponerar Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.
PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend