TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2022: Samsung visar sina nya, trådlösa soundbars

Får bland annat möjlighet för trådlöst Atmos surroundljud via Wi-Fi.

Samsung visar inte bara nya TV-apparater på CES-mässan: De avslöjar även några av nyheterna från vad vi kan förvänta oss på soundbarområdet i år. Bland höjdpunkterna hittar vi den nya toppmodellen HW-Q995B. I tillägg lanserar Samsung en helt ny design-soundbar kallad HW-S810B/811B. Nykomlingarna kan bland annat skylta med Atmos surroundljud via Wi-Fi.

Vänta lite nu – betyder det att man kan klara sig utan den där nedrans HDMI-kabeln…?

Samsung HW-Q995B

HW-Q995B blir efterföljaren efter den populära HW-Q960A från 2021, som Ljud & Bild då utsåg till årets bästa soundbar i high-end-klassen. HW-Q995B bygger vidare på denna modell, och nyttjar den samma högtalarkonfigurationen (11.1.4), där bakhögtalarna har både sid- och uppåtriktade kanaler. Designen är också mycket lik sin föregångare, men där det tidigare fanns tyg finns nu ett perforerat galler. I tillägg har både subwoofern och bakhögtalarna fått ett litet ansiktslyft rent visuellt. Samsung hävdar också att den ny subwoofern ska ge något djupare, fastare bas – men det återstår att testa.

Samsungs nya topp-soundbar HW-S990B (995B här i Norden) har fått en 2022 Innovation Award. (Foto: Samsung/CES)

Samsung HW-S810B/811B

I tillägg till toppmodellen visar Samsung fram den nya HW-S810B, även titulerad Ultra Slim Soundbar, som blir en mer kompakt och design-orienterad soundbar. Den har fått ett mer smäckert formspråk som uppenbarligen är för att kunna matcha The Frame och andra TV:ar i lifestyle-segmentet. Denna soundbar är relativt bred, men å andra sidan slank i både höjd och djup, så att den exempelvis kan hängas på väggen utan att sticka ut. Trots slanka mått har Samsung lyckats klämma in höjdkanaler för Dolby Atmos. Det medföljer även en trådlös subwoofer, som i likhet med själva soundbaren kan levereras i antingen svart eller vitt. Det blir spännande att testa denna modell och se hur den står sig mot exempelvis Sonos Beam Gen 2.

Samsung HW-S810B i vitt. (Foto: Samsung)

Wireless Atmos technology – Atmos utan HDMI eARC?

En intressant nyhet på de nya 2022-soundbarerna är möjligheten för att överföra ljudsignalen trådlöst via Wi-Fi. För nu blir det faktiskt möjligt att skicka Dolby Atmos-ljudspåret digitalt mellan TV och soundbaren – utan att behöva använda ljudreturkanalen HDMI eARC! Därmed kan man potentiellt klara sig med en HDMI-kabel mindre, och får dessutom en ledig ingång som kan användas till andra A/V-källor – exempelvis en extra spelkonsol.

Den nya finessen kräver dock att man – förutom att skaffa en av de nya soundbarerna – även investerar i en av Samsungs nya TV-modeller. Enligt det Ljud & Bild erfar, behöver man alltså en 2022-modell Samsung-TV (modell QN80B eller högre) som är kompatibel med den nya finessen.

Q Symphony utnyttjar TV:ns högtalare

Det har efter hand blivit populärt att använda soundbars tillsammans med en TV av samma märke: Detta kan ofta ge tillgang till extra funktioner – så som att använda TV:ns egna högtalare i kombination med soundbaren. Samsung var bland de första att introducera detta genom finessen Q Symphony, något som vidareförs på 2022-modellerna. Använder man till exempel HW-Q995B tillsammans med flaggskepp-TV:n QN900B, blir det hela 22 individuella ljudkanaler som kan användas till Dolby Atmos. Så återstår det naturligtvis att testa i praktiken – vår erfarenhet är att TV:ns inbyggda högtalare ofta kan låta lite ansträngda när man spelar riktigt högt.

Pris och tillgänglighet

Samsung HW-Q995B och HW-S810B/811B förväntas komma till Norden under våren/sommaren 2022. Tillsvidare finns inga uppgifter om priser.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.