Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

C4 Sub MK2: Super-subwoofer från ATC

ATC C4 Sub MK2 är en riktig kraftkarl till subwoofer, där vi lovas att ljudkvaliteten sitter i högsätet.

Skrivet av / 2024-01-31 - 22:37
C4 Sub MK2: Super-subwoofer från ATC

ATC erbjuder, med subwoofern C4 Sub MK2, något som borde kunna vara något att dregla över för både musik- och filmentusiaster. Och kanske en och annan ljudproducent?

Den massiva subwoofern ATC C4 Sub MK2 är byggd kring ett egenutvecklat 12-tums baselement, det första som är designat speciellt för användning i en subwoofer. Med en kortare talspole och istället ett större magnetgap på 30 millimeter, allt omgivet av en neodymmagnet med en diameter på 150 mm, är detta det kraftfullaste magnetsystemet ATC någonsin utvecklat.

Läs också Var ska subwoofern placeras? SubZone-appen beräknar var subwoofern ska placeras för att få bästa möjliga bas i ditt rum.

Hela motorsystemet i subwoofern är optimerat för minimal distorsion och kompression. Detta inkluderar bland annat en ventil med kontrollerade spår, som ska förhindra turbulens inne i högtalarelementet. Med en extra fördel av bättre kylning av talspolen, vilket i sin tur ökar effekttoleransen.

Ventilerat är dock inte kabinettet, som är helt tätt. Detta ger vanligtvis en renare basrespons, med en jämnare avrullning som fungerar bättre i många rum, än ett kabinett med basreflexport.

ATC C4-Sub-Mk2-Rear
Balanserade in- och utgångar. Foto: ATC

300 watt

För att driva det hela har ATC valt en 300 watts traditionell klass AB-förstärkare. Den har mer värmeförlust än en switchad klass D-förstärkare, men ATC tycker att den helt enkelt låter bättre.

Anslutning och inställningar

C4 Sub MK2 har två balanserade XLR-ingångar för anslutning till en förstärkare eller surroundreceiver. Dessutom hittar vi två XLR-utgångar som kan skicka signalen vidare till en ny förstärkare kopplad till ett par fronthögtalare. Har du ett för-/effektförstärkarset kan du till exempel koppla in förförstärkaren genom subwoofern, och därifrån vidare till effektförstärkaren, och därmed inte alls vara beroende av en subwooferutgång på förstärkaren. Utgångarna kan alternativt användas för att driva fler subwoofrar.

ATC SS75-314SC
Egenutvecklat 12-tums baselement. Foto: ATC

Lyxigt hantverk

Att säga att ATC C4 Sub MK2 ser modern ut vore en lögn. Här är det traditionellt hantverk som gäller, och suben är monterad i ett gediget kabinett av äkta trä. Du kan välja mellan en rad ytbehandlingar och färger: körsbär, valnöt, ask eller ek. Eller satsa på ”premium rosewood”, ”crown cut walnut”, ”burr magnolia” eller ”pippy oak” om din budget tillåter. Högblank lack är också en möjlighet.

C4-Sub-Mk2-Veneer-Gallery-Animation
Foto: ATC

ATC C4 Sub MK2: Pris och tillgänglighet

Då är frågan om din plånbok är lika entusiastisk som dina öron. Med ett startpris på 8 750 brittiska pund, som kan konverteras till cirka 120 000 svenska kronor (!) är inte denna subwoofer för alla. Men om du vill ha det bästa som en av de mest kända engelska högtalartillverkarna har att erbjuda i basregionen, då är det vad du måste betala.

Subwoofern är tillgänglig nu.

Mer info: atc.audio

Läs också Fullständigt sinnessjuk subwoofer Fyra 13-tumshögtalare och 4 x 500W kostar en hel del...
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

En liten nyhet i gammal stil

Steinway Lyngdorf har bantat

Elegant från Børresen

Nu i butik: Audiovector QR Special Edition

Lyxljud på resan

Kraftfull subwoofer från ATC

Fabriksbesök: Bang & Olufsen överraskar

Vattentäta takhögtalare

Klipsch och Onkyo vill utmana Sonos

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen